SIMPTOMI GESTACIJSKOG DIJABETESA: Može da bude opasan ako se ne leči, evo kako možete da ga držite pod kontrolom

Gestacijski dijabetes može biti opasan po majku i bebu ako se ne otkrije na vreme i ne leči kako doktori propisuju.

Shutterstock Trudnica meri nivo šećera u krvi

Gestacijski dijabetes je visok nivo šećera u krvi koji se razvija tokom trudnoće i obično nestaje nakon porođaja. Može se desiti u bilo kojoj fazi trudnoće, ali je češći u drugom ili trećem trimestru.

Do njega dolazi kada vaše telo ne može da proizvede dovoljno insulina - hormona koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi kako bi zadovoljio vaše potrebe u trudnoći. Može uzrokovati probleme vama i vašoj bebi tokom trudnoće i nakon porođaja, ali rizici se smanjuju ako se stanje otkrije na vreme i kontroliše se.

Simptomi gestacionog dijabetesa

On obično ne izaziva nikakve simptome, i u većini slučajeva se otkriva tek kada se nivo šećera u krvi testira tokom dkrininga na gestacijski dijabetes.

Neke žene mogu razviti simptome ako im nivo šećera u krvi postane previsok, a to su:

  • Povećana žeđ
  • Češće potrebe za mokrenjem
  • Suva usta
  • Umor

Neki od simptoma su uobičajeni tokom trudnoće i nisu nužno znak gestacijskog dijabetesa. Ako osećate bilo koje simptome koji vas brinu, najbolje je da se obratite svom lekaru.

Shutterstock  Umorna trudnica

Lečenje gestacijskog dijabetesa

Ukoliko otkrijete gestacijski dijabetes, najvažnije je da nivo šećera u krvi držite pod kontrolom.

Nivo šećera u krvi može se smanjiti ishranom i uz vežbe. Međutim, ako te promene ne snize dovoljno nivo šećera u krvi, biće vam potrebni lekovi koje će vam lekar prepisati.

(Yumama)