Nebitno je da li ste na početku trudnoće ili je reč o visokoj trudnoći - koliko god da volimo leto, vrućine nisu lake i mogu da otežaju probleme u trudnoći. Da biste lakše podneli visoke temperature pročitajte 10 saveta koje prenosi nemački portal za roditeljstvo familie.de.

1. Unosite dovoljno tečnosti
Verovatno znate da je neophodno da popijete 2 litra vode dnevno, a tome dodajte limunadu, prirodne sokove i hladne čajeve.

2. Hladite otečene noge
Pošto visoke temperature šire krvne sudove, trudnice nisu jedine kojima se noge čine kao da su od olova. Međutim, u poslednjem tromesečju, vraćanje krvi iz nogu ka srcu je posebno otežano. Uz to, kod budućih mama se javlja i neprijatno zadržavanje tečnosti. Zato je dobro da podignete noge kad god ste u prilici. Koristite gelove za hlađenje, šetajte i radite lagane vežbe.

3. Obaveze obavljajte ujutro
Izbegavajte podnevno sunce i popodnevnu vrućinu, te sve što imate gledajte da obavite u ranim jutarnjim satima.

4. Koristite samo pamuk
Široke haljine od pamuka su najbolja odeća za letnje žege, izbegavajte tesnu i nerastegljivu garderobu.

5. Sunčajte se bezbedno
Čak i ako ponekad želite da se sunčate, onda to morate dozirati. Sunčevi zraci pomažu vašem telu da proizvodi vitamin D.

6 Uvedite redovne manje obroke
Tokom trudnoće se preporučuju manji obroci bogati mineralima i vodom. Zato uvek nosite grickalice kao što su orašasti plodovi, sušeno voće ili gumeni medvedići sa sobom za slučaj da vam šećer padne.

7. Pratite prognozu
Tokom trudnoće telesna temperatura raste za oko 0,8 °C da bi se podstakao rast bebe, a krvni sudovi se šire - ovo su dva objašnjenja zašto se kod trudnica često javlja crvenilo na licu. Izbegavajte duge šetnje i velike "akcije" tokom najvrelijih dana.

8. Provodite vreme u vodi
Rashlađivanje u vodi će vam svakako prijati. Iskoristite svaku priliku da se kupate na bazenu, jezeru ili moru.

9. Spavanje
Noću spavajte sa što manje garderobe - osećaćete se slobodno, a manje odeće - manje greje telo.

10. Koristite pametna pomagala
U tašni ponesite sprej-bočicu sa vodom za hlađenje lica, ruku ili nogu, kao i ručni ventilator. Puder za bebe nanosite između butina da sprečite ojed kože i uvek nosite udobne cipele.

BONUS VIDEO:

Trudnica TikTok/Screenshot/becca123474

Izvor: Yumama