COVID-19, bolest prouzrokovana novim koronavirusom se vrlo brzo proširila svetom. Svetska zdravstvena organizacija je iz tog razloga proglasila pandemiju. Reč je o virusu koji se lako prenosi - putem kapljice usled kašlja ili kijanja. Može se preneti i preko površine inficirane virusom.

Sasvim razumljivo, najveći strah ušunjao se među trudnice, kako zbog svog, tako i zbog bebinog zdravlja. 

Kako bi se buduće mame umirile i osećale malo sigurnije, izdvajamo najčešća pitanja i odgovore u vezi sa koronavirusom u trudnoći, potencijalnim opasnostima, ali i o najboljoj zaštiti i prevenciji. 

1. Šta mogu da uradim da se zaštitim od koronavirusa?

- Najvažnije korak jeste temeljna higijena. Kao što neprestano slušamo, što češće pranje ruku je ključno. Izbegavajte dodirivanje očiju, usta, nosa. Izbegavanje skupova je, svakako, ključno za sprečavanje širenja virusa. Ukoliko osetite kašalj ili prehladu, ostanite kod kuće. Hidratacija i adekvatan odmor su važni činioci u jačanju imunog sistema.

2. Da li, kao trudnica, imam veći rizik za teži slučaj bolesti?

- Sve ovo je nova pojava, te se malo zna o uticaju na trudnica. Za sada, eksperti tvrde da se kod budućih majki javljaju isti simptomi kao kod stanovništa generalno u tim godinama, a nekada su oni i veoma slabo izraženi.

3. Ako se zarazim koronavirusom, da li to povećava rizik od pobačaja ili drugih komplikacija?

- Do sada se nije pokazao bio kakav rizik od pobačaja i komplikacija kod zaraženih trudnica, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Posmatravši podatke o drugim koronavirusima (SARS, MERS), stručnjaci sa Američkog koledža za akušerstvo i ginekologiju istakli su da COVID-19 možda može dovesti do nekih komplikacija, poput prevremenog porođaja, ali svi podaci su još uvek ograničeni, te ovo nije potpuno sigurno. Postoji mogućnost da je nešto drugo dovelo do prevremenog porođaja, a ne prisustvo virusa.

4. Ukolio sam zaražena, kolika je mogućnost da se virus prenese na moju bebu?

- Studija zasnovana na podacima devet žena koje su inficirane virusom COVID-19 i koje su imale simptome pokazala je da se nijedna beba nije rodila inficirana. Virus se nije našao u amnionskoj tečnosti, bebinom grlu, niti majčinom mleku. Ispostavilo se da je mogućnost prenosa virusa na fetus vrlo niska, ali i da ne postoje dokazi da je fetus imao bilo kakve negativne posledice usled dejstva virusa.

5. Pozitivna sam na koronavirus. Da li smem da dojim bebu?

- Za sada, nije se pokazalo postojanje virusa u majčinom mleku. Kako se infekcija prenosi putem respiratornih kapljica, majka bi trebalo što češće da pere ruke i koristi masku, kako bi smanjila bebinu izloženost virusu. 

6. Da li treba da odložim bejbi šauer ili neko drugo okupljanje zbog pandemije?

- Svakako je povod za okupljanje i radost veliki, ali grupa od većeg broja ljudi na istom mestu ubrzava širenje virusa, te bi bolje bilo biti na distanci i izbegavati okupljanja.

7. Šta bi trebalo da uradim ako kašljem i imam temperaturu, ako sam doputovala iz neke od zemalja sa velikim procentom zaraženih, ili sam bila u kontaktu sa zaraženom osobom?

- Prvi korak je da pozovete broj telefona i informišete lekare o simptomima, putovanju, kontaktu sa zaraženim. Nemojte odlaziti odmah u bolnicu. Vrlo je važno da ne širite virus dalje. Nakon razgovora sa nadležnima, biće odlučeno da li je potrebno testiranje na koronavirus.

8. Plašim se da doktori, pa čak i akušeri, neće biti u mogućnosti da se posvete meni kada dođe do porođaja. Da li je moguće da dođe do takve situacije?

- Za sada nema razloga za brigu, jer ginekolozi i akušeri nisu sklonjeni sa svojih regularnih pozicija. Kako biste se lepše osećali, najbolje bi bilo da sa svojim doktorom porazgovarate na tu temu.

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na: