Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje trudnice: 5 stvari koje bi trebalo da uradite za dobrobit bebe

Svaka trudnica uradiće sve kako bi njena beba bila sigurna i zdrava, međutim, buduće mame često iz neznanja rade pogrešne stvari. Pogledajte šta bi doktori voleli da znate ukoliko čekate bebu...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prva stvar koju svaka žena želi, nakon radosne vesti da će postati mama, jeste da njena beba bude zdrava. Međutim, mnogo toga zavisi od vas, zato je u trudnoći izuzetno važno da se pridržavate nekih pravila, a doktori su izdvojili nekoliko najvažnijih:

Odustanite od ideje da treba da jedete za dvoje

Gomilanje kilograma u trudnoći može da ubrza porođaj, uzrokuje preeklampsiju (koja takođe može dovesti do prevremenog porođaja) ili da utiče na težinu bebe (što porođaj otežava i bebi i mami). “To je prilično veliki zdravstveni rizik za bebu”, ističe akušer Laura Rajli

Doktorka Rajli kaže da mnoge buduće mame u trudnoći dobiju više kilograma nego što je preporučeno zato što precenjuju koliko kalorija im je potrebno. Dodatnih 300 kalorija dnevno je dovoljno za podsticanje pravilnog bebinog razvoja.

Povezane vesti

Primite vakcinu protiv gripa

Trudnice koje dobiju vakcinu protiv gripa time štite i zdravlje svog deteta pre i posle rođenja. Osim toga, promene u vašem imunom sistemu, srcu i plućima tokom trudnoće čine da budete izloženiji kompolikacijama gripa (kao što je upala pluća) koje mogu biti veoma ozbiljne, pa čak i fatalne. Grip tokom trudnoće može dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja.

Ukoliko dobijete grip na početku trudnoće ponekad se može dogoditi da se vaša beba rodi sa defektima. Zbog svih ovih razloga, doktori apeluju na trudnice da se obavezno vakcinišu.

“Najnovija istraživanja pokazuju da su mame koje su se tokom trudnoće vakcinisale time zaštitile i svoje bebe od gripa u prvih šest meseci od rođenja”, ističe doktorka Rajli. 

Povezane vesti

Ne uzimajte lekove na svoju ruku

Mnogi lekovi, koje ste pre trudnoće najnormalnije koristili bez konsultovanja sa lekarom, mogu biti opasni tokom drugog stanja. 

Iz tog razloga, čim saznate da ćete postati mama, odmah obavestite svog lekara kako bi znao koje lekove da vam prepisuje ili vam dao zamenu za lekove koje ste do tada uzimali.

Takođe, nikada nemojte sami da prekidate lečenje.

Pronađite odgovarajućeg pedijatra za svoju bebu pred kraj trudnoće

Česti pregledi počinju vrlo brzo nakon što se beba rodi, zato u trećem trimestru počnite da tražite odgovarajućeg pedijatra. “Vrlo često ćete se viđati sa pedijatrom, zato je izuzetno važno da vam on odgovara, kao i da ste o njemu čuli da je stručnjak u svom poslu”, objašnjava doktorka Rajli.

Povezane vesti

Oslobodite se stresa

Stres nikada nije dobar, ali tokom trudnoće morate razmišljati i o svojoj bebi, koja će osećati svako vaše raspoloženje. Stres u trudnoći može dovesti do prevremenog porođaja, a kasnije kod dece izazvati razvojne poremećaje, kao i poremećaje u učenju, tvrdi pedijatar Alana Levin.

Iz tog razloga, opustite se i uživajte koliko god možete, jer kada dođe beba, avantura tek počinje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica