Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komplikacije u trudnoći: Kako negativna krvna grupa može dovesti do problema u drugom stanju?

Majčino telo može detektovati detetovu krv kao strano telo i početi da stvara antitela što dovodi do komplikacija u trudnoći.

  Izvor: Foto: Shutterstock

“Najznačajniji je D antigen koji je prisutan u oko 85 odsto populacije. Oni su Rh pozitivni. Fiziološka funkcija Rh antigena nije potpuno poznata, iako je u trudnoći ovaj sistem vrlo važan jer može dovesti do problema”, objašnjava ginekolog Senka Sabolović Rudman. 

Rezus faktor zapravo je mali “plus” ili “minus” pored krvne grupe svakog od nas. Ako žena ima negativan Rh, a otac deteta pozitivan, znači da i dete može naslediti pozitivan faktor. Ako Rh negativna majka nosi Rh pozitivno dete ,može biti velikih problema ako dođe do kontakta majčine i bebine krvi tokom trudnoće. Tada eritrociti prelaze u posteljicu, ulaze u fetalnu cirkulaciju i vežu se za eritrocite koje razaraju. Majčino telo detektuje detetovu krv kao strano telo i stvara antitela. 

Povezane vesti

“Razvija se fetalni hidrops i anemije koje mogu dovesti do smrti ploda. Značajniji problemi očekuju se kod višerotkinja. U prvoj trudnoći u kojoj Rh negativna majka nosi Rh pozitivno dete obično nastaje mala količina antitela koja uglavnom ne izaziva teže bolesti kod novorođenčeta. Naime, treba oko šest do osam nedelja da započne stvaranje antitela”, objašnjava ginekolog. 

Svaka Rh negativna trudnica koja je rodila Rh pozitivno dete mora 72 sata nakon porođaja ili intervencije u trudnoći (npr. amniocenteza) dobiti anti D imunoglobuline (Rhogam) uz prethodnu proveru da je Kumbsov test negativan, što znači da nema antitela. 

To je važno jer tokom porođaja majčin organizam može stvoriti veću količinu antitela koja su potencijalno opasni za sledeće trudnoće. Zato se daje injekcija kojom se smanjuje pojava anti D imunizacije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica