Od svih stvari kojima se radujemo kada saznamo da ćemo postati mama, sa sigurnošću možemo da kažemo da se strije ne nalaze na spisku.

Međutim, malo koja trudnica je te sreće da iz trudnoće izađe “neobeležena”. Istraživanja pokazuju da devet od deset žena dobije strije i to najčeše u šestom ili sedmom mesecu trudnoće.

Pogledajte i Telo posle porođaja: 5 prirodnih načina da se rešite strija

Ukoliko na sledeće stvari možete da odgovorite potvrdno, bolje bi bilo da se pripremite na borbu sa ovim problemom:

Vaša mama ih ima

Genetika igra bitnu ulogu u gotovo svakoj vrsti ljudskog stanja, a izuzetak nisu ni strije. Ukoliko ih je vaša mama dobila dok je bila u drugom stanju, vrlo je verovatno da njena koža nije imala dovoljno elastina. Međutim, ono što je još verovatnije jeste da su velike šanse da je i vaša koža ista.

Pogledajte i Kako sprečiti strije u trudnoći?

Mladi ste

Postoje brojni razlozi koji potvrđuju da je dobro ukoliko ste odlučili da rano osnujete porodicu, međutim među tim brojnim razlozima ne nalazi se izbegavanje strija. Zamislite da je mlada koža lastiš - čvrsta i zategnuta koža koja, kada je rastegnete i potom i vratite u prvobitno stanje, puca pod priiskom. Starija koža prirodno počinje da gubi čvrstinu, pa samim tim i ne mora da se toliko rastegne u trudnoći.

Lako i brzo ste se gojili u prošlosti

Strije nastaju onda kada vaša koža ne može da prati koliko se brzo vaše telo širi.

Zato je najbolje da u trudnoći date sve od sebe da postepeno dobijate kilograme. To je verovatno i jedina stvar koja je pod vašom kontrolom što se tiče prevencije. Takođe, trebalo bi da pokušate da ne dobijete više od preporučene težine - od 25 do 30 kilograma.

Pogledajte i 5 razloga zbog kojih je vaše telo lepše od kad ste postali mama

Dobili ste strije u pubertetu

Hormonske promene mogu da doprinesu osetljivosti kože, čineći je sklonijom pucanju, odnosno stvaranju strija, objašnjava Dendi Engelman, dermatolog iz Njujorka. Ukoliko ste još kao tinejdžer dobili strije na bokovima, stomaku, grudima ili zadnjici, velike su šanse da se istorija ponovi kada budete u drugom stanju. Čak i ako se te strije nisu videle, odnosno ukoliko su vremenom nestale, ne zavaravajte se da se neće pojaviti ponovo.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.