Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stomatološke intervencije u trudnoći

Plombiranje zuba, anestezija, rendgen snimanje... Saznajte koje intervencije kod zubara su neškodljive za buduće mame.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za buduće mame od izuzetnog značaja je da redovno idu kod stomatologa. I za njihovo, i za bebino zdravlje je neophodno da se na vreme i kvalitetno saniraju eventualni problemi vezani za zube ili desni.


Kada su u pitanju stomatološke intervencije, dugi niz godina se usavršavaju stomatološki materijali i tehnologija njihove primene, kako bi bili što manje štetni za osetljive kategorije pacijenata kao što su trudnice, deca i hronični bolesnici.

Zamenite srebrne plombe

Pojedina istraživanja u oblasti stomatologije su došla do rezultata koji pokazuju da, ako se u ustima trudnice nalazi veliki broj amalgamskih plombi - one bi trebalo da budu zamenjene, ili da se svedu na najmanji mogući broj. Jer, veliki broj takvih plombi u ustima dovodi do kumulativnog efekta, čime se pojačava štetno dejstvo sastojaka unutar plombi. Rešenje je u zameni starih srebrnih plombi takozvanim kompozitnim plombama nove generacije.

Međutim, važno je da se navede da savremene amalgamske plombe imaju veoma mali procenat srebra, dok živu skoro uopšte nemaju! Procenat žive u plombama je nekada bio veoma visok, što u današnje vreme nije slučaj.

Nove vrste anestezija

Kod trudnica je značajan i izbor anestezije - koja u svakom slučaju mora da se dâ radi eliminisanja bola za vreme intervencije. Anestetici nove generacije imaju manje adrenalina, ili imaju manje štetne zamene koje ne mogu da izazovu prevremene kontrakcije materice.

Rendgen je zabranjen! 

Važan detalj u stomatološkim intervencijama kod trudnica je i rendgensko snimanje, koje nikako ne sme da se radi tokom cele trudnoće. Ranije se mislilo da treba da se izbegava samo u prva tri meseca. Međutim, to shvatanje je odbačeno, a snimanje zabranjeno.

Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica