Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vakcinacija trudnica protiv zaraznih bolesti

 Izvor: Foto: Shutterstock

Rubeola

U prevenciji rubeole se daje živa vakcina, pa nije primerena za trudnice. Ženama koje prime ovu vakcinu, savetuje se da naredna tri meseca ne ostaju trudne. Ukoliko trudnica, koja nije preležala rubeolu, dođe u kontakt sa obolelim - treba da primi specifični hiperimuni gamaglobulin. Infekcija se sprečava u 40 odsto slučajeva - ako se on primi u prvih pet dana od kontakta sa obolelim. Primenom ovog imunoglobulina, inkubacija može da se produži i na tri meseca. Ukoliko trudnica oboli u prvom trimestru, savetuje se prekid trudnoće.

CMV (Citomegalovirus)

Hiperimuni CMV globulin ima povoljan, ali nedovoljan efekat u prevenciji CMV infekcije.

Varičela

Ako je trudnica, koja nije preležala varičelu (ovčije boginje), bila u kontaktu sa obolelim, treba u periodu - tri dana od kontakta da primi dozu varičela-zoster imunoglobulina, kako bi ona i fetus bili zaštićeni od infekcije. Ovaj imunoglobulin se daje i novorođenoj deci čije su majke dobile varičelu u poslednjih pet dana pred porođaj.

Grip

Trudnice mogu da se vakcinišu mrtvom vakcinom protiv gripa. Međutim, često su teže reakcije od vakcine nego od gripa (uostalom, nije neophodno da se vakcinišu).

Hepatitis C

Za sada nema specifične prevencije prenošenja ovog virusa sa trudnice na plod. Ali je ta infekcija, srećom, znatno ređa od hepatitisa B.

Tetanus

U slučaju zadobijanja tetanigene rane (uska, duboka rana, ubod, ujed ili bilo kakva prljava rana, kao i svaka povreda na glavi), postupak kod trudnice je isti kao kod svake druge osobe: ako je od kompletne zaštite prošlo više od 10 godina, daje se (što pre) jedna doza seruma i vakcine. Ako je prošlo manje od 10 godina od kompletne vakcinacije, osoba je zaštićena i ne treba da dobija zaštitu. Ukoliko nije kompletno ili nije uopšte vakcinisana, ne zna, ili nema dokaz o tome - postupa se kao da nije zaštićena, jer je tetanus opasna bolest, koja ugrožava njen život (dobija serum i vakcinu: prva doza nakon povrede, zatim doza nakon mesec, šest i 12 meseci od prethodne doze).

Besnilo

U slučaju zadobijanja ujedne rane od besne, ili na besnilo sumnjive životinje - trudnicama se, kao i svima ostalima, daje serum protiv besnila. Jer od te bolesti, za sada, nema leka.

Prim dr Maja Skender, pedijatar

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica