Kada može da se čuje srce bebe u trudnoći? U početku samo na kontroli, a evo kada kuca najjače

Glavni indikator vitalne aktivnosti nerođenog deteta je otkucaj srca fetusa. Funkcija srca bebe se pažljivo prati, jer svako odstupanje može ukazivati na nepovoljan tok trudnoće.

Shutterstock

Razvoj bebinog srca je prilično složen i dugotrajan proces. Rudiment ovog organa se formira u 4. nedelji trudnoće, a do kraja 5. prvi put se pojavljuju pulsirajuće kontrakcije. Do devete nedelje trudnoće, malo srce postaje četvorokomorno, ali se i dalje razlikuje od organa odrasle osobe.

Rad sićušnog srca bebe možete prepoznati u ranim fazama. Na primer, vaginalni ultrazvučni senzor prepoznaje otkucaje srca bebe na 3-4. nedelje, a običan ultrazvučni senzor abdomena 5. nedelji. Broj otkucaja u minuti zavisi od toga u kojoj fazi trudnoće se slušanje vrši:

  • 6-8. nedelji - broj otkucaja srca dostiže 110-130 otkucaja u minuti
  • 8−11. nedelji - dozvoljeni maksimum dostiže 190
  • norma posle 11. nedelje varira između 140-160 u minuti.

Prilikom slušanja, akušer obraća pažnju ne samo na tok trudnoće, već i na stanje same majke. Pored toga, na broj otkucaja srca bebe utiče faza aktivnosti fetusa i vreme slušanja.

Kako slušati otkucaje srca?

Postoji mnogo metoda koje vam omogućavaju da čujete otkucaje malog srca.

U medicinskoj praksi najčešće se koriste:

Ultrazvuk

Ova metoda preporučuje se svakoj ženi. Zahvaljujući ultrazvuku, lekar može ne samo da proceni funkcionisanje srčanog mišića deteta u razvoju, već i da identifikuje različite patologije na osnovu veličine fetusa i stanja placente.

Auskultacija

Ova metoda se sprovodi posebnim medicinskim stetoskopom na svakom pregledu kod akušera posle 18. nedelje.

Kardiotokografija

Veoma efikasan metod koji vam omogućava da identifikujete odstupanja čak i u ranim fazama. Ali, po pravilu, takvo merenje se sprovodi tek nakon 32. nedelje i neposredno pre rođenja.

Ehokardiografija

Ovoj dijagnostici se pribegava u 18-28. nedelji samo ako se sumnja na srčanu manu kod bebe.

Kako možete sami da čujete otkucaje srca?

Ne morate da čekate do sledeće posete svom akušeru da biste prepoznali otkucaje srca bebe. Na kraju krajeva, postoje metode pomoću kojih možete da slušate rad srca nerođenog deteta:

Stetoskop

Da biste slušali otkucaje srca, biće vam potreban pomoćnik da pronađe gde se čuje. Jedina poteškoća je što prepoznavanje zvuka pre 25. nedelje neće biti tako lako. Pored toga, rad malog srca može se zameniti sa peristaltikom majke, kao i kretanjem bebe.

Uho na stomaku

Počevši od 30. nedelje, otkucaji srca bebe postaju izraženi i mogu se prepoznati jednostavnim slušanjem stomaka buduće majke. U ovom slučaju, morate se fokusirati na lokaciju fetusa.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Džinovska beba od 4 meseca  TikTok/devonkelley0