Izbor imena bebe je velika odgovornost a kada se radilo o pripadnicima monarhija, neka su bila posebno popularna i nije mogao da ih nosi niko sem pripadnika plave krvi. Danas kada takvih ograničenja nema, svojim princezama i prinčevima, davaćemo imena po lepoti, zvučnosti i značenju imena, kako prenosi Novochag portal.

Ovo su neka imena koja su se izdvajala kroz istoriju.

Kraljevska imena za devojčice

Elizabeta

Značenje: zakletva Božija

Lista kraljevski inspirisanih imena bila bi nepotpuna bez Elizabete. Ovo ime su nosile dve najpoznatije kraljice u Evropi, a druga - autokrata iz porodice Romanov Elizaveta Petrovna - vladala je Ruskim carstvom.

Regina

Značenje: kraljica

Ovo ime sa latinskim korenima je najkraljevskije ime koje možete izabrati za svoju devojčicu. Prvi put se sreće u grčkim izvorima, u koje je migrirao u malo izmenjenom obliku („rigena”), kao i u kiparskim legendama o mitskoj kraljici Regini. Tada su ljudi vladajuću dinastiju ostrvskih monarha nazivali ne kraljevima, već Riges ili Rigenas (od rigena - kralj ili kraljica). Istoričari sumnjaju da je kraljica Regina zaista postojala i veruju da je misteriozna ličnost kolektivna slika za sve kiparske vladare tog vremena.

Katarina

Značenje: čisto, jasno

Ovo ime je značajno za rusku istoriju, ali britanska kraljevska porodica ima i svoju Katarinu. Iako je sadašnja princeza od Velsa rođena kao običan čovek, ona se nosi sa dostojanstvom prave kraljice, što će postati kada njen suprug princ Vilijam preuzme britanski presto.

Zara

Značenje: princeza, zora

Zara je arapsko ime koje znači "princeza", a sa hebrejskog se prevodi i kao "zora". U britanskoj kraljevskoj porodici nosi ga unuka pokojne kraljice Elizabete II.

Reina

Značenje: kraljica, vladar

Ime dolazi iz latinskog i doslovno znači "vladar". Pre 8-10 vekova, primali su ga plemići iz porodica bliskih monarhiji. I, štaviše, sigurno će se svideti ljubiteljima serije Kuća zmaja - sećate se bistre, hrabre i neumorne avanturistkinje Reine/Rhaenira iz klana Targarien?

Adela

Značenje : spokojan, plemenit

Ime normanskih korena, koje su nosile titularne osobe u zemljama severa.

Alisa

Značenje: plemenit

Ovo ime pripadalo je princezi od Hesena, drugoj ćerki britanske kraljice Viktorije i njenog muža Alberta od Saks-Koburga i Gote. To je bilo i srednje ime poslednje ruske carice Aleksandre Fjodorovne, rođene kao princeza Viktorija Alisa Helena Luiz Beatris od Hesen-Darmštata.

Ana

Značenje: milost

Ime sa hebrejskim korenima (od Hane), omiljeno u mnogim monarhijama sveta. Ana Stjuart, kraljica Francuske Ana Jaroslavovna, britanska princeza Ana.

Karolina

Značenje: jaka

Ovo je italijansko ime koje je vekovima popularno kod nekih evropskih kraljevskih porodica. Na primer, sada ga nose princeza od Burbon-Parme, najmlađa ćerka vojvode od Parme Karlosa Huga i Irene od Holandije, i princeza od Monaka, najstarija ćerka Grejs Keli.
VAK U nastavku

Dijana

Značenje: nebeski, božanski

Dijana je bila ime rimske boginje lova, zaštitnice žena i porođaja. Nama će zauvek ostati u sećanju kao ime princeze od Velsa, majke prinčeva Vilijama i Harija, koja je tragično preminula 1997. godine.

Kraljevska imena za dečake

Adrian

Značenje: čovek iz Adrije

Prelepo, retko, hrabro ime sa pravoslavnim i katoličkim korenima, koje su u različitim epohama nosili carevi, kraljevi i pape.

Artur

Značenje: medved

Veruje se da ovo ime ima velške korene i bukvalno se prevodi kao "čovek medved". Tradicionalno su ga koristile kraljevske porodice u 17. i 18. veku i nedavno je oživelo.

David

Značenje: voljeni

Muško lično ime hebrejskog porekla, koje je bilo uobičajeno u nekim kraljevskim porodicama u 18. veku. Pa, kako se ne setiti biblijskog kralja Davida, hrabrog ratnika i veštog vojskovođe koji je pobedio neprijatelje jevrejskog naroda i ujedinio 12 plemena Izraela!

Aleksandar

Značenje: branilac naroda

Izvedeno je od grčkog imena Aleksandros, koje je sastavljeno od reči „aleksin“ i „andros“, što znači „čovek“ i „štititi“, respektivno. Legendarni makedonski vladar Aleksandar Veliki, koji je vladao većim delom antičkog sveta, uključujući Grčku, Persiju i Egipat, bio je čuveni nosilac ovog imena.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako spavaju deca u Austriji TikTok/ kaitlinklimmer