Kija Džeub Konoli hrabra žena, sa teškim oboljenjem uspela je da prevaziđe sve izazove svoje bolesti, rodi dvoje zdrave dece i čeka treće do svoje 22. godine života. Svoje iskustvo, borbu i priču, nesebično deli na svojim profilima na društvenim mrežama, gde razgovara o životu sa invaliditetom, ali često svoj sadržaj prožima humorom, zabavom i nadom svima koji se nalaze u sličnoj situaciji. Deljenje iskustva o trudnoći sa ulceroznim kolitisom, totalnoj kolostomiji i životu sa uleostomom, mami dvoje male dece je misija jer se bori za širenje svesti i razumevanje za ova ozbiljna stanja.

Šta je ileostomija

Ileostomija je otvor u stomaku (trbušnom zidu) koji se pravi tokom operacije. Obično je potrebna jer problem uzrokuje da ileum ne radi kako treba, ili bolest utiče na taj deo debelog creva i treba ga ukloniti. Kraj ileuma (najniži deo tankog creva) prolazi kroz ovaj otvor da bi se formirala stoma, obično na donjoj desnoj strani stomaka. Ileostomija može biti potrebna samo na kratko (privremeno), možda na 3 do 6 meseci, jer je tom delu debelog creva potrebno vreme da se odmori i izleči od problema ili bolesti. Ali ponekad je bolest, ozbiljnija i ileostomija može biti potrebna do kraja života osobe, trajna je.

Za razliku od anusa, stoma nema ventil ili mišić za zatvaranje. To znači da nećete moći da kontrolišete izlazak stolice iz stome. U stomi nema nervnih završetaka, tako da sama stoma nije izvor bola ili nelagodnosti.

Nakon što se debelo crevo i rektum uklone ili zaobiđu, izmet više ne izlazi iz tela kroz rektum i anus. Digestivni sadržaj sada napušta telo kroz stomu. Drenaža se sakuplja u kesicu koja se lepi za kožu oko stome. Torbica je prilagođena vama lično. Nosi se u svakom trenutku i može se isprazniti po potrebi. Sadržaj ileostome će biti tečan do pastozan, u zavisnosti od toga šta se jede, lekova i drugih faktora. Pošto je izlaz konstantan, mora da se isprazni 5 do 8 puta dnevno.

Kijina priča

“Prvu ileostomu sam postavila ubrzo nakon što mi je dijagnostikovan ulcerozni kolitis 2014. Imala sam ono što se zove totalna kolostomija (uklanjanje celog debelog creva) i ileostomiju postavljenu na desnu stranu. U suštini napravljeno je debelo crevo iz mog tankog creva. Operacija je radila neko vreme, ali sam bio na strogoj dijeti. Kada sam zatrudnela po prvi put (2020. sa Hermionom) sve je išlo dobro dok nisam bila trudna oko 28 nedelja i tada je sve krenulo naopako. Bila sam u bolnici 51 dan i imala sam „istraživačka laparotomiju urađenu u 32. nedelji trudnoće – postavili su još jednu ileostomu (ovaj put na moju levu stranu) u nadi da će ostaviti mesta za bebu, da raste. Idržala sam 37 nedelja i rodila carskim rezom.

"U drugoj trudnoći, već sam imala ileostomu. Prošla je 100% bolje. U početku sam imala mnogo blokada, ali sam onda naučila da prilagodim svoju ishranu i to je popravilo blokade. U drugom trimestru, moja stoma je prolapsirala nekoliko puta zbog dodatnog pritiska. Ali do trećeg tromesečja, moje telo je bilo naviklo na pritisak i mogla sam da nosim traku za stomak ili helanke preko stome kako ne bi bilo prolapsa. Bilo je sjajno!

Instagram/Printscreen/Itskyajeub.jpg
Instagram/Printscreen/Itskyajeub 

Ova hrabra mama je i po treći put, u drugom stanju i oseća se odlično, dok sa svojom porodicom čeka prinovu.

Za sve koji se nalaze pred istim izazovima koje ileostoma donosi poručuje:

"Sve počinje sa načinom razmišljanja. Zapamtite od čega vas je stoma spasila. Kada prilagodite svoj način razmišljanja, biće vam lakše da menjate i svoj odnos prema novim životnim okolnostima. Pronalaženje nove garderobe je zaista odlično mesto za početak. Biranje odeće u kojoj se osećam udobno i lepo zahtevalo je mnogo pokušaja i grešaka ali mi je to definitivno pomoglo, ponovo se osećam kao ja. Kada sam počela da se prebacujem sa brige o sebi, prebacujem fokus na potrebe drugih, tada je počelo pravo izlečenje i moje samopouzdanje je ojačalo!

(Yumama)

BONUS VIDEO

Podrigivanje bebe sa refluksom Instagram/babyetaluk