Žena iz Alabame, rođena sa dve materice, trudna je sa devojčicom u svakoj od njih i treba da se porodi na Božić.

„Nismo mogli da verujemo. Tokom prvog ultrazvuka smo se mnogo smejali“, napisala je na Instagramu.
Iako žene sa dve materice često imaju komplikacije tokom trudnoće, svo troje starije dece Hačerovih se rodilo zdravo i bez ikakvih problema.

Kelsi je već znala da ima dve materice, svaku sa svojim grlićem. Njene trudnoće se zato smatraju visokorizičnim.

Veoma je retko imati duplu matericu. Još je neobičnije održati trudnoću u svakoj od njih.

„Veoma, veoma retko“, rekla dr Shveta Patel iz Alabame, specijalizovana za akušerstvo i ginekologiju. „Ginekolozi prolaze čitavu svoju karijeru a da ne vide ništa slično ovome.”

Klinika Mejo naziva dvostruku matericu „retkim stanjem“ koje se javlja kako se ženski fetus razvija - ponekad se dve male cevi koje formiraju matericu ne spoje u potpunosti da bi stvorile jedan veliki organ.

Žene sa dvostrukom matericom često imaju uspešne trudnoće - ali je veća verovatnoća da će doživeti pobačaj ili prevremeni porođaj.

„Dvostruki grlić materice ili duple materice manje od 1%, možda tri na 1.000 žena to mogu imati. A onda je verovatnoća da ćete imati blizanca u svakom rogu zaista luda“, rekao je dr Ričard Dejvis, profesor akušerstva i ginekologije sa Univerziteta Alabama u Birmingemu koji je proučavao visokorizične trudnoće.

Kelsi se nada da će takođe bez problema izneti trudnoću i roditi dve bebe u terminu krajem decembra. Za sada sve napreduje kako treba.

Ono što je „problematično“ jeste da će materice kontraktovati u različitim terminima, koje mogu da razdvajaju minuti, sati i dani. Kelsi i njen suprug Kejleb su svesni da će carski rez možda biti nužan za jedan ili čak oba porođaja.

„Kada dođe do porođaja, onda ćemo morati da pratimo svaku matericu i vidimo koja se kontrahuje i da li rade skoro isto ili su različite“, primetio je Dejvis.

Kelsina situacija je toliko neobična da lekari ne znaju da li da okarakterišu dvojne trudnoće kao blizance. Svaka beba ima svoju placentu.

„Mislim da je medicinski gledano, ovo tako retka stvar da nemamo bolji način da to opišemo osim što ih još nazivamo blizancima“, rekla je Patel.

Kelsi se, u međuvremenu, raduje što će dočekati obe ćerke, priznajući da bi ona mogla da bude studija slučaja.

„Ja obično nisam od onih koji vole puno pažnje i ne želim da ljudi pričaju o meni. A sada, da budem ovako retka i baš izložena, je o moj Bože, previše“, rekla je ona.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako izgleda prirodni porođaj TikTok/medco111