Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

2 STARA SRPSKA IMENA KOJA SE DAJU DEČACIMA DA BUDU SNAŽNI I JAKI: Bila su zaboravljena, a sada ponovo osvajaju srca

Stara srpska muška imena sve više počinju da osvajaju srca modernih roditelja, a otkrivamo koja dva se ističu po značenju "snažan, jak i muževan"!

 Stara srpska muška imena koja znače snažan i jak. Izvor: Shutterstock

Svako ime nosi određenu simboliku i značenje, a nekada su se imena davala deci baš na osnovu ovih simbola. Tako su naši preci ime Vuk davali iz verovanja da će dete biti snažno i zaštiićeno, ime Božidar ili Božidarka dobijala su deca koju su roditelji dugo iščekivali itd.

Roditelji i danas kada biraju ime za bebu, foksuiraju se na ono što im lepo zvuči, ali na kraju uglavnom pročitaju i istražuju kakvu tajnu simbolikui ime krije u sebi.

U poslednjih nekoliko godina vlada trend modernih i kratkih imena, ali polako počinju da se ističu i stara, do skoro zaboravljena srpskaimena. Otkrivamo vam dva starinska imena za dečake koji u sebi nose značenje, snažan, muževan i moćan.

Prvo ime koje simbolizuje snagu jeste Gavrilo. Spada u red hrišćanska imena, a potiče od imena arhanđela Gavrila za kojeg se veruje da donosi dobre i blage vesti. Značenje imena Gavrilo jeste da je to "moćan, snažan, svemoćan, jak i veliki" čovek, dok iz hebrejskog porekla nosi simboliku i poruku - "Bog je moja snaga" ili "Bog mi daje snagu"

Ukoliko želite ime koje nosi simboliku "snažan i muževan", onda se kao predlog izdvaja Arsenije. Ime Arsenije potiče od grčke reči "arsenios", što znači "hrabar i jak". Nekada se smatralo da će dečaci kojima roditelji daju ime Arsenije biti junaci i veliki borci, kao i da će iz svake životne bitke izaći kao pobednici.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica