Izbor imena za devojčice je ogroman, popularnost im se menja iz godine u godinu, ali ipak postoje i ona neprolazna koja su već vekovima aktuelna i u svakoj generaciji relativno česta.

Dva takva imena počinju na slovo M, a njih roditelji i danas biraju sa istim onim žarom kao i pre pet decenija. U pitanju su imena Milica i Marija, dva ženska imena koja su sigurno najviše birana za devojčice u Srbiji.

Milica

Ovo žensko ime ima koren i u grčkoj reči "miles" – "vojnik", ali sudeći po prirodi spskog jezika i značenju korena „mio“, reklo bi se da je ova semantička veza vrlo daleka ili, pak, simbolično posmatrano, Milica se može shvatiti i kao vladarka, zakon, vlast – žena rođena da vlada.

devojčica-ruža.jpg
Shutterstock Devojčica sa ružama

Marija

Ovo ime vodi poreklo od srarohebrejskog imena "Miryam", ali svoje korene ima i u grčkom, latinskom i egipatskom jeziku. U brojnim tumačenjima, ime Marija se prevodi kao – "žena koja je preuzvišena, vrla i milostiva"; "blagorodna"; "Bogu mila"; "svetlost i sjaj"; "bezgrešna"; "milosna"; "gospodarica i vladarka"; "ljubav"; "dobrota"; "plemenitost"; "nevinost" ili "čistota".

(Yumama)