Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJLEPŠE RETRO IME NA T: Daje se tihim i mirnim devojčicama koje su lepe kao cvet

Žensko ime koje se zbog svog značenja nekada često davalo devojčicama.

 Beba, devojčica Izvor: Shutterstock

Očekujete devojčicu i ne možete da se odlučite za ime? Svaki dan čujete toliko popularnih ženskih imena, a više biste voleli da svojoj princezi date jedinstveno ime sa posebnim značenjem, možda upravo ovo bude pravi izbor.

Žensko ime Tijana je staroslovenskog porekla nastalo od korena "tih“, zbog čega se devojčice sa ovim imenom obično smatraju tihim i mirnim.

Najverovatnija je da imena Tijana potiče iz staroslovenskog jezika i to ili od ličnog ženskog imena Tihana, odnosno nečujno, jedva čujno, bezvučno, mirno, tj. "šapat" , ali je se vremenom glas „h“ izgubilo u govoru, te je ostala Tiana, a kasnije je radi lakšeg izgovora počelo da se dodaje slovo „j“ i izrodilo ovo divno ime - Tijana.

Prema drugom tumačenju ime Tijana vodi poreklo od latinske reči „tia, tija“, što znači „mirisno drvo“, miomirno, drvo mirne, maslinovo drvo, smireno. Zbog toga se za devojčice koje nose ovo ime smatra da su "mirisne i lepe kao cvet“.

 Dete, devojčica, beba, rođendan
Beba
Izvor: Shutterstock

Osnovni prevod vlastitog ženskog imena Tijana veoma je slično njegovom prenesenom znacenju. Za devojčice sa ovim imenom veruje se da će imati blagu narav i da će biti veoma nežne i suptilne. One su skromne i povučene, vole i donose mir i uvek su pune nežnosti.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Дедко

КАО дечак имао сам две комшинице, сестре, једној име Тијана, младђој Тинка. Србкиње, родђене у брдима Босне. Ко би у тим брдима знао за латинска имена, зато је само прво тумачењр тачно. Једино ми није јасно Тинка, никад га нисам чуо негде на другим местима.

Najnovije

Vesti

Porodica