Biranje imena za decu nikada nije jednostavan posao za roditelje, ali ukoliko očekujete mušku prinovu, možda vam se baš ovo dopadne. U pitanju je ime Igor koje ima staro-slovensko poreklo.

Pretpostavlja se da je ovo ime u naš jezik 'dospelo' iz ruskog jezika, te i danas spada u grupu imena koji se vrlo često daju novorođenim dečacima, kako kod nas, tako i širom sveta.

Šta znači ime Igor?

Oko ovog imena postoje brojne nedoumice i neslaganja, ali pretpostavlja da ima brojna značenja - "onaj koji je hrabri borac"; "osoba koja je odan i veran prijatelj"; "osoba koja je neustrašiva i hrabra"; "čovek koji je pravedan i veliki ratnik"; kao i značenje koje je poteklo iz nordiskog porekla imena Igor – "moreplovac"; "veliki prijatelj mora"; "onaj koji je spreman da 'izgori' u žaru borbe"; "onaj koji se zalaže i bori za mir"; "miroljubiv"; "vojnik"; "onaj koji je čuvar i zaštitnik"; "branilac nejakih i nemoćnih"; "poslat od Boga da se bori za mir".

Dete, more, sunce, naočare
Shutterstock Dečak nosi naočare za sunce

Nadimci koji su uobičajeni za ime Igor

Najčešći nadimci za ovo lepo muško ime su: Igi, Igo i Igiša.

Imendan

Imendani ili "dani imena" Igor, proslavljaju se 18. juna i 19. septembra, te se ovo ime svrstava u grupu takozvanih "kalendarskih" imena.

(Yumama)