Putovanje od devet meseci trudnoće nije ništa manje od vožnje rolerkosterom. Od bolova u leđima, mučnine do radosti da postanete majka. Postoji niz saveta šta treba da radite, a šta ne treba dok čekate vašu bebu, ali ovih 10 jednostavnih koraka su najvažniji za održavanje zdrave trudnoće:

Jedite puno voća i povrća

Dodajte raznovrsno zdrave namirnice u svoju svakodnevnu ishranu. Voće i povrće su odličan način da svom telu obezbedite hranljive materije potrebne za zdravu bebu.

Nastavite sa gvožđem

Jedite dosta hrane bogate gvožđem da biste održali nivo gvožđa i sprečili anemiju.Gvožđe najbolje apsorbuje vitamin C, zato se trudite da što više u ishranu ubacite i citrusno voće.

Ostanite hidrirani

Držite flašu vode pri ruci. Takođe, u svoju ishranu uključite povrće i voće bogato vodom kao što su krastavac, paradajz, tikva, lubenica i dinja. Takođe možete piti čajeve, ceđene sokove ili jesti supice i potaže... i oni se računaju u tečnost, čiji unos sada treba mnogo više da povećate.

Uzmite suplemente folne kiseline

Folna kiselina ima najviše u zelenom povrću, sočivu i obogaćenim žitaricama koje možete jesti za doručak. Ali i dalje će vam biti potrebni suplementi da biste dobili dovoljno da vaša beba bude zdrava tokom prva tri meseca trudnoće, to će vas sigurno posavetovati vaš ginekolog

Neka zdrave grickalice budu pri ruci

Da ne biste pregladneli ili bili i u sikušenju da se prejedete. Trudite se da imate češće ali manje obroke. Neka unapred pripremljene zdrave grickalice kao što su suve kajsije, bademi, sveže voće, proteinske pločice i pločice sa žitaricama budu spremne sa sobom, daće vam dovoljno energije i držaće vas dugo sitim.

Naspajte se u dovoljnoj meri

Pokušajte da legnete na levu stranu, koristite dodatni jastuk da biste se osećali udobnije. Ležanje na levoj strani povećava protok krvi u svim organima i manje pritiska na stomak. I koristite svaki trenutak odmora, jer se vaša beba najviše razvije, dok vi mirno spavate.

Budite aktivni

Iako to možda neće biti lako, redovno vežbanje može vam pomoći da se nosite sa fizičkim i emocionalnim zahtevima trudnoće . Ostati aktivan takođe pomaže u lakšem porođaju, što svaka trudnica priželjkuje.

trudnica-trudnoća-sunce.jpg
Shutterstock Trudnica vežba jogu

Nemojte jesti

Izbegavajte masno, sirovo i nezdrave namrinice, sve što vi pojede time se hrani i vaša beba ponavaljate to svaki put sebi ako budete u iskušenju.

Upravljajte stresom

Istraživanja su dokazala da stres u trudnoći može dosta negativno da utiče na razvoj vaše bebe u stomaku, čak i ostavi ozbiljne posledice i nakon rođenja. Ovo je možd ai najveći izazov za svaku ženu, ali trudite se da se što više opustite i okružite se ljudima koji će pozitivno da utiču na vas.

Nemojte uzimati previše kofeina

Uverite se da ne unosite više od 200 mg kofeina dnevno, što je jedna šolja kuvane kafe, četiri šoljice čaja. Prednost dajte biljnim čajevima ili napicima bez kofeina.

(Yumama)