Iako bi mnogi pomislili da zbog istorijske zastupljenosti ime Dimitrije potiče sa srpskih prostora, ono je, zapravo, grčkog porekla od ličnog muškog imena "Dimitrios" ili "Demetrios", te od reči "demetrios" koja je u bukvalnom prevodu značenja – ono što je iznedrila zemlja; zemljin rod; porod zemaljski.

Značenje imena Dimitrije je u "prenesenom" smislu – "onaj koji je rođen da vlada"; "osoba koju je podarila zemlja"; "onaj koji je dar"; "osoba koja je poslata da srećno hoda zemljom"; "čovek"; "onaj koji hoda zemljom"; "onaj kome je majka zemlja"; "onaj koji voli zemlju"; "osoba koja je sin zemlje"; "zemljoradnik".Najčešći nadimci koji su izvedeni od imena Dimitrije su Mita, Mitar, Dmitar i Mitko.

Mitrovdan – je hrišćanski praznik i Krsna slava, koja je posvećena svecu Dimitriju Solunskom, koji je pogubljen u Solunu zbog propagiranja hrišćanske vere; praznik se slavi 8. novembra, i on je obeležen u verskom kalendaru "crvenim slovom".

Takođe, ime je proslavila i poznata pesma "Dimitrijo, sine Mitre" – jeste jedna od najpoznatijih vranjanskih starogradskih pesama, iako se često pogrešno navodi da je u pitanju makedonska narodna pesma; autor pesme je Stana Avramović Karaminga, a najpoznatiji izvođači ove numere su Staniša Stošić i Vasilija Radojčić, kao i popularne rok grupe "Galija" i "Azra".

(Yumama)