Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STARO SRPSKO IME KOJE SE VEZUJE ZA MOĆNU ŽIVOTINJU: Verovalo se da su ga roditelji davali iz jednog posebnog razloga

Autor Sandra Krstanović

Ovo staro muško ime nosio je veliki župan

 dečak u parku.jpg Izvor: Shutterstock

Ovo staro srpsko ime iznova je dobilo na popularnosti poslednjih godina, a njegovo značenje dolazi od imenice vuk. Naime, u vreme kada se verovalo da imena imaju magijsko dejstvo, dečaci su dobijali ime Vuk ili Vukan da bi roditelji zastrašili “zle duhove” imenom potomstva i tako ga sačuvali od bolesti i umiranja.

Vremenom, simbolika imena se menjala, pa se tako danas može čuti da je Vukan “onaj koji je uvek spreman da sačuva i zaštiti druge”.

Možda će vas zanimati

Iako je ovo ime karakteristično za dečake u Srbiji, ali i u Bugarskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, ono je postojalo i na prostorima Kijevske Rusije, kao i u Mađarskoj.

U našoj istoriji ime Vukan nosio je srpski veliki župan koji je od početka poslednje decenije 11. veka do početka druge decenije 12. veka vladao Raškom. Veliki župan Vukan smatra se osnivačem dinastije Vukanovića.

Još jedan Vukan obeležio je srpsku istoriju - najstariji sin Stefana Nemanje koji se sukobio sa bratom Stefanom Prvovenčanim, a koje je posle mnogo godina nad očevim moštima izmirio njihov brat Rastko Nemanjić, odnosno Sveti Sava.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica