Ime koje je u prethodnim generacijama ovo ime bilo veoma popularno, polako se ponovo vraća u modu i roditelji ga češće biraju za svoje devojčice. Ima lepo poreklo i značenje, a i u mnogim svetskim zemljama rado ga daju deci i veoma je popularno.

U pitanju je ime Marina!

Značenje

Smatra se da je preneseno značenje imena Marina povezano sa originalnim poreklom, te da se odnosi na onu koja je 'rođena iz mora', 'rođena iz morskih talasa', 'poznavalac morskih dubina', 'nežna i lepa kao morska pena', 'neuhvatljiva kao morski talas', ' nedostižna i sasvim nedokučiva kao morske dubine', 'morska sirena', 'ona koja je tajnovita', 'ona koja je lepa'.

Na italijanskom jeziku kao bukvalan prevod imena Marina jeste luka ili pristanište za brodove, te je generalno Marina ime koje je u svakom smislu povezano sa morem; pučinom; prostranstvima i dubinama.

Kosa, devojčica
Shutterstock Devojčica

Poreklo

Najverovatnija hipoteza o poreklu imena Marina, jeste ona da ime potiče iz latinskog jezika od reči 'marine' u značenju morska pena; morski talas; val.

U grčkoj mitologiji je Marina ime boginje koja je bila zaštitnica moreplovaca, jer je ona rođena iz morske pene, a dok se smatra po nekim hipotezama da je ime nastalo kao varijanta imena Marija.

Neki etimolozi smatraju i da je moguće da je ime Marina izvedeno iz latinskog imena Mario, ili pak od reči 'mariore' u značenju more; morski; pena mora; talasi; morska so.

dea, more, kupaći
Shutterstock Deca se igraju na moru

Nadimci i izvedena imena

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Marina su – Maša; Maki; Makica; Mašenka; Meri; Mare; Mari; Mara.

Izvedena i varijantna imena od imena Marina su – muška imena Marin; Mario; Martin; Marior; Marko; Marinko; Marijo, te i ženska imena Maria; Martina; Mariora; Marijeta; Martena; Marita; Marica; Marija; Marijela.

(Yumama)