Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZ NEDELJE U NEDELJU: Pogledajte kako se razvijaju bebina pluća u maminom stomaku

Razvoj bebinih pluća u maminom stomaku je neverovatan proces koji napreduje iz nedelje u nedelju.

 pogledajte kako se razvijaju pluca _1205753695 Izvor: Shutterstock

Razvoj detetovih pluća je spor i složen proces, ali nesumnjivo i vrlo interesantan. Tek u poslednjim nedeljama trudnoće beba stiče sposobnost samostalnog disanja, zbog čega su prerani porođaji opasni. Bebin razvoj u stomaku je fascinantan.

Možda vas zanima

Proces razvoja pluća zavisi ne samo od pluća već i od integriteta disajnih mišića. Unutar pluća nalaze se vrećice ispunjene vazduhom, zvane alveole, a da bi mogle propustiti vazduh da uđe i izađe bez stajanja, potreban im je tanak sloj tečnosti koji se naziva površinski aktivna supstanca.

Razvoj detetovih pluća događa se u nekoliko faza, od kojih je prva izgled i rast bronhija. Te strukture su dio disajnih puteva i odgovorne su za prenos vazduha iz dušnika u alveole i obrnuto.

Pre 34. nedelje pluća nisu spremna za funkcionisanje u vanmaterničnom okruženju. Iz tog razloga, kada lekari otkriju mogućnost prevremenog porođaja, majke obično dobijaju preventivni tretman, koji uključuje primenu intramuskularnih glukokortikoida, kako bi se podstakao brži razvoj pluća.

Zahvaljujući ovoj supstanci, alveole se ne zagušuju tokom procesa strujanja vazduha, pa bi buduća beba mogla adekvatno da diše bez potrebe za ventilacijskom potporom.

Ovo su različite faze razvoja pluća i opis kako se odnose na različite nedelje trudnoće.

Embrionalna: Ova faza traje od treće do šeste nedelje. Matične ćelije počinju da stvaraju male, loše definisane strukture, koje će u sledećih nekoliko nedelja postati pluća.

Pseudoglandularna: Od 7. do 16. nedelje počinje da se razvija bronhijalno stablo, prvo kroz veće strukture (glavni bronhi), a zatim kroz manje.

Kanalna: Ovaj stadijum traje od 17. do 27. nedelje. Razgranavanje disajnih puteva postaje polako sve specijalizovanije, stvaranjem malih alveolarnih vrećica.

Alveolarna: Od 28. nedelje pa nadalje pojavljuje se više alveolarnih vrećica, nakon što su veće strukture bronhijalnog stabla spremne. Ovaj proces prati i proizvodnja površinski aktivnih supstanci.

Yumama/index.hr

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica