Devet meseci lagano 'ističe' i bliži se vreme za taj važan dan. Kako biste bile što smirenije, važno je da znate šta možete da očekujete i da se pripremite.  

Informišite se o trudnoći

Trudnice često izbegavaju da čitaju i slušaju previše saveta o trudnoći, jer neke od njih, mnogo informacija obeshrabri i zaplaši. Međutim, Glejd Kurtis, akušer i autor knjige "Trudnoća iz nedelje u nedelju" navodi kako je ipak korisno da se informišu o porođaju. Porodilje koje su se tokom trudnoće trudile da saznaju što više o trudnoći i porođaju, mnogo više su brinule o sebi i bile uključenije u sam proces porođaja.

U pišite se u najbližu školicu za trudnice kako biste naučile sve o porođajnim fazama, tehnikama disanja, o tome kako da olakšate bol sebi i bebi, i sve o medicinskim isntumentima koji će se koristiti za vreme porođaja. 

Takođe, iz različitih videa možete saznati kako sve to zaista izgleda kao i kako izgledaju različite vrste porođaja kao što su porođaj priridnim putem, porođaj u vodi, porođaj sa epiduralnom anestezijom i porođaj carskim rezom. 

Kada se dobro informišete, možete napraviti neki plan o tome kako biste želele da se porođaj odvija. Imajte na umu da, kada taj trenutak dođe, većina stvari se dešava spontano i nećete imati mnogo vremena tada da odlučujete o tome koju vrstu porođaja želite. Zato je dobro da istražite sve opcije i budete spremne na nepredvidive situacije. 

Nađite doktora za vašu bebu

Možda mislite da je rano za to, ali trebaće vam dosta vremena da pronađete dobrog pedijatra u kojeg ćete imati poverenja, pogotovo ako očekujete prvo dete. 

Komunicirajte sa partnerom

Važno je da vaš partner bude uz vas kada dođe trenutak za porođaj ali takođe je bitno i da razmislite o tome na koji način će vam bit potreban nakon porođaja. Možda vaš partner nije dovoljno pripremljen za dolazak bebe. Nemojte da predpostavljate da je on svestan koje promene može da očekuje, zato što to kasnije može izazvati konflikt. Važno je da popričate sa njim o svemu što vas očekuje kada beba dođe. 

Još u periodu trudnoće se možete dogovoriti oko imana za bebu, kako ćete hraniti bebu, da li će biti krštenja ili ne. 

Potražite savet iskusnijih mama

Veliki je broj tema vezanih za trudnoću, koje su i dalje tabu a koje su od velike važnosti, kao što je na primer nekontrolisano mokrenje, smanjena seksulana želja, postporođajna depresija... 

Podrazumeva se da vi nećete prolaziti kroz potpuno isto iskustvo kao i druge majke, ali nije loše da se upoznate sa svim mogućim poteškoćama što u velikoj meri može da smanji faktor iznenađenja. 

Na primer, ovo je već postalo mit, da se majka i dete povežu istog momenta kada se ugledaju, što nije uvek pravilo. Važno je da pronađete iskrene majke koje će sa vama podeliti njihovo iskustvo, i da na osnovu njega formirate neka očekivanja. Ali ako vam neke žene pričaju o vemo ružnim iskustvima njihovih prijateljica, zaustavite ih i pitajte da li mođe da vam da neki koristan savet, na primer koje pelene su najbolje. 

Pripremite stariju decu na dolazak bebe

Dolazak nove bebe može da uzdrma svet vaše starije dece čak više nego vas. Porodici je potrebno nekoliko meseci da se adaptira na novonastalu situaciju, a ovo su neki trikovi koji pomažu da se ta adaptacija lakše odvija. 

- Mnogi roditelji koriste bebi lutku kako bi objasnili objasnili deci kako će to izgledati. Možete beba lutki stavljati pelene, ili je hraniti, što će detetu kansije biti poznato kada to budete radili sa novom bebom.  

- Dobro je da pronađete osobu od poverenja koja će paziti decu za vreme i nakon porođaja. 

Napravite listu pomoći koja će vam biti potrebna

Prvih nekoliko nedelja nakon porođaja, pomoć bližnjih je najpotrebnija. Mame koje potraže pomoć  biće mnogo rasterećenije od onih koje pokušavaju da budu super mame i preuzmu sve obaveze na sebe. 

Ako imate tu sreću da majka želi da vam pomogne, prihavtite pomoć ali se pre porođaja dogovorite koje će obaveze ona preuzeti. Stručnjaci savetuju da je za roditelje korisno da sami vode računa o bebi dok vaša svekrva ili majka mogu da brinu o prljavom vešu, kupovini namirnica, čišćenju ili kuvanju.

Naravno uvek možete da angažujete kućnu pomoćnicu ili dadilju koja će čuvati vašu stariju decu, kako biste imali vremena za spavanje koje će vam biti preko potrebno. 

Kako da znate kada je porođaj počeo

Ne dozvolite da se tek na pojavu kontrakcija zapitate koga da pozovete, gde da idete i u kom trenutku da krenete. Zamolite vašeg ginekologa da vam objasni kako da prepoznate prave kontrakcije i kada da krenete u porodilište.

Odlučite ko će da krene sa vama i, naravno, unapred pripremite torbu za porodilište.

Odlučite da li želite da suprug prisustvuje porođaju

U gotovo svim porodilištima postoji mogućnost da partner prisustvuje porođaju. Razgovarajte sa njim i odlučite da li to želite. 

Pripremite najpotrebnije stvari za bebu

Ono što će novorođenčetu sigurno trebati su auto-sedište, odeća, pelene, vlažne maramice i sigurno mesto gde će spavati. Tupferi ako dojite, i flašica i mlečna formula ukoliko ne budete dojile.