Bolove u donjem delu leđa koji su česti tokom trudnoće razvijaju se kada se menja težište tela jer se materica pomera na gore. Usled toga, mišići se zatežu i, prirodno, dolazi do bola.

Američka fizioterapeutkinja i fitnes edukator za trudnice Miki Mari Morison objasnila je u svom blogu na sajtu The Bump kako bi se buduće mame mogle izboriti s ovim bolovima.

1. Istezanje

Dok se telo tokom trudnoće menja, neminovno dolazi do zatezanja velikih grupa mišića. Najugroženiji su zadnja loža, mišići potkolenice i lumbalnog dela i rotatori kukova. Istezanje ovih delova tela moglo bi osloboditi karlicu i kičmu, tj. omogućiti im da se normalno pokreću, čime bi došlo do ublažavanja osećaja bola.

Pogledajte kakve vežbe predlaže Morisonova:

2. Vežbe za srednji deo tela

Za stabilizaciju lumbalnog dela kičme zaduženi su trbušni mišići. Budući da su oni rastegnuti pre materice, u drugom stanju oni slabe, a samim tim i stabilizacija lumbalnog dela.

Vežbe za srednji deo tela bi ovde mogle pomoći, ističe Morisonova, jer one omogućavaju održavanje mišićnog tonusa i pružaju snagu neophodnu za stabilizaciju lumbalnog dela kičme.

Miki Mari Morison predlaže sledeće vežbe:

3. Ispravite se

Ova fizioterapeutkinja smatra da bi svest o pravilnom držanju tela mogla značajno uticati na to kako se žena u trudnoći oseća.

"Dok stojite", savetuje Morisonova, "pokušajte da težinu rasporedite jednako na oba stopala (izbegavajte prebacivanje težine na samo jednu stranu)."

"Dok sedite", nastavlja ova stručnjakinja," pokušajte da trtična kost bude iza vas. Sedenje na ivici stolice bi u tome moglo pomoći ili biste iza leđa mogli postaviti urolan peškir onda kada ne možete da sedite na ivici, recimo u automobilu."

Što se tiče gornjeg dela tela, ona preporučuje da zamislite da vam se od temena ka dnu leđa prostire žica, što bi trebalo da pomogne da "izdužite" kičmu.

"Pažljivo podignite ramena ka ušima i onda ih polukružnim pokretom spustite. Dok ih spuštate, napnite mišiće lopatice, završava ona.