Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spisak stvari koje svaka trudnica treba da uradi u trećem trimestru

Termin porođaja se približava, a još uvek niste sigurni da ste obavili sve neophodne pripreme za bebin dolazak na svet? Pogledajte listu neophodnih stvari koje svaka trudnica treba da uradi.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Zbog uzbuđenja koje iščekivanje deteta sa sobom nosi, lako je ponekad zaboraviti neku od sitnica u pripremi za bebin ulazak u porodični dom. Takođe, tu je i ogroman broj obaveza koji je pred ženom u prilično specifičnom stanju.

Saznajte sve oTrećem trimestru

Ipak, ne brinite, još uvek nije kasno!

Uzmite za ruku svog partnera, najbolju prijateljicu ili majku, pogledajte našu listu važnih koraka koje bi trebalo preduzeti u trećem trimestru i proverite postoji li nešto što ste zaboravili.

1. Pobrinite se da obavite sve medicinske preglede

Obratite se svom lekaru i proverite s njim postoji li neki pregled koji je igrom slučaja izostao, a koji bi trebalo obaviti u trećem trimestru.

VIŠE: Spisak pregleda u trudnoći


2. Redovno idite na psihofizičku pripremu za porođaj

Pripremni časovi su veoma važni jer će vam pomoći da se opustite, naučite da pravilno dišete, pratite uputstva i savete svog lekara i samopouzdano uđete u porodilište.

VIŠE: Psihofizička priprema

3. Pripremite se za dojenje

Ukoliko planirate da hranite svoju bebu prirodnim putem, naučite sve o dojenju - koliko dugo bi trebalo hraniti bebu na ovaj način, kakva su iskustva drugih mama, kako uspešno započeti dojenje, koje lekove smete da pijete, koji se problemi mogu javiti i kako ih prevazići itd.

VIŠE: Pravilni položaji za dojenje

4. Izaberite pedijatra

Ukoliko ste u mogućnosti, raspitajte se koji se dečji lekar dopada osobama u vašem okruženju i proverite ima li prostora i vremena za još jednom malog pacijenta.

VIŠE: Kako izabrati pedijatra

5. Razgovarajte sa svojom bebom

U ovom stadijumu trudnoće vaš mališan može da vas čuje, pa je ''razgovor'' odličan način da započnete uspostavljanje veze s njim. Ukoliko vam deluje neobično obraćanje stomačiću, onda jednostavno naglas čitajte knjige i novine. Nastavite s ovim simpatičnim i važnim običajem i nakon što beba dođe na svet.

VIŠE: Pokažite bebi ljubav dok je još u stomaku

6. Pripremite dečju sobu

Ukoliko još uvek niste odabrali pravi krevetac za svoju bebu, pripremili komodice u kojima ćete odlagati pelene i kozmetičke preparate namenjene njenoj nezi, sada je pravi trenutak da se za to pobrinete!

Pogledajte i Najlepše sobe za novorođenčad na društvenim mrežama

7. Saznajte koje faze porođaja postoje

Prvorotkama porođaj, u proseku, traje 15 sati, dok žene koje su ranije rađale dete donose na svet, u proseku, oko osam sati. Međutim, ovo su samo statistički podaci i tek jedan od brojnih detalja koji se tiču porođaja i u koje bi trebalo da bude upućena svaka pripadnica nežnijeg pola.

VIŠE: Mali rečnik porođaja

8. Operite odeću i posteljinu

Treći trimestar trudnoće je idealno vreme da operete sve benkice, čarapice, trenerkice, pidžamice i ostale neodoljive komade odeće koje ste pripremili za novog člana svoje porodice, bez obzira na to da li je rečo nasleđenoj ili novoj odeći. Isti je slučaj i s posteljinom za bebin krevetić.

Pogledajte i Spisak neophodnih stvari za bebu

9. Razmislite ko će vam pomoći nakon porođaja

Idealno bi bilo ukoliko bi vaša majka mogla da posveti malo više vremena tome da vam pomogne, baš kao i partner. Takođe, svakoj ženi znači i prijateljica koja je već postala majka i upućena je u sve probleme i radosti koje ćete doživeti. Najvažnije je da pažljivo isplanirate ko će biti vaš odani pomagač u određenim radnjama. Na primer, prvih nekoliko kupanja bebe obaviće majka, u sečenju noktića će vam pomagati suprug ili partner, a neka od prijateljica će biti zadužena za prokuvavanje vode i sl.

VIŠE: Saznajte šta vas sve čeka nakon porođaja

10. Napravite dragocene uspomene na svoj trudnički stomačić

Oslikajte svoj stomak u poodmakloj trudnoći i fotografišite se na neki zanimljiv način kako biste ovekovečili predivne trenutke svog života u kojima ste očekivali svoj najdraži poklon.

IDEJE: Trudnički stomak kao umetničko platno (FOTO)

11. Isplanirajte koliko će novca biti potrebno za pvi mesec

Sa svojim partnerom ili ukućanima napravite mesečni plan. Izračunajte kojom sumom novca ćete raspolagati na dan bebinog rođenja i koliko ćete novca i na koji način trošiti.


VIŠE: Kako do roditeljskog dodatka

12. Naučite sve o nezi bebe u prvim nedeljama

Ukoliko još uvek ne znate da povijate bebu, sprovedete negu njenog pupka, okupate je i slično, a ne želite da to u poslednjem trenutku naučite od babice, pripremajte se čitajući savete stručnjaka na sajtu Yumama.rs.

Pogledajte i: Nega bebinih genitalija, Nega bebe posle kupanja, Najčešće greške koje roditelji prave u pravih šest meseci

13. Pripremite torbu koju ćete sa sobom odneti u porodilište

Kako biste bili sigurni da je spakovano sve što vam je neophodno za jedan od najvažnijih dana u vašem životu, planirajte na vreme. Ne vršite na sebe pritisak da odjednom spakujete sve, već možete svakog dana spakovati po nekoliko predmeta. Priprema torbe za porodilišite je važna stavka jer se on ne može isplanirati - može početi u bilo kom trenutku!

VIŠE: Šta treba poneti u porodilište?


14. Jeste li sigurni da su veliki poslovi u kući (poput krečenja i krupnih popravki) završeni?

Razmislite šta biste u narednim mesecima voleli da promenite u svom domu, a zbog bebinog mira i zdravlja nećete biti u stanju. Osveženje prostorija krečenjem je svakako jedan od takvih poslova.

VIŠE: Uređenje bebine sobe

15. Izaberite najbolje moguće porodilište

Ako ste u prilici da sami izaberete gde će vaš mališan doći na svet, obavezno to učinite. Raspitajte se u kojoj su bolnici lekari hvaljeni stručnjaci, babice spretne, a higijena na visokom nivou.

Pogledajte i Šta vas  porodilištu očekuje

16. Upoznajte se s prevremenim porođajem

Na vreme saznajte koji su simptomi prevremenog porođaja i preeklampsije kako biste, eventualno, znali kada je vreme da se obratite lekaru.

VIŠE: 5 znakova prevremenog porođaja

17. Izaberite ime za svoju bebu

Kako ne biste u poslednjem trenutku odlučivali o imenu i napravili izbor zbog kog biste možda zažalili, razmislite dobro koje je ime idealno za vaše dete.

U tome vam može pomoći naš Imenik, u kojem ćete pronaći značenja različitih imena za dečake i devojčice.

VIŠE: Kako izabrati ime za bebu

18. Ne odustajte od seksa

Trudnoća, pa čak ni poodmakla, nije razlog da sa svojim partnerom ne stupite u seksualne odnose. Štaviše, osim u slučaju da je vaš ginekolog striktno zabranio vođenje ljubavi, ono može imati i pozitivno dejstvo na vaš organizam!

VIŠE: Trudnoća i seks - spojivo ili ne?

19. Usporite!

Čak i ako ste trudnoću odlično podneli, treći trimestar je vreme da usporite. Recimo, ukoliko ste dugo sedeli ili ležali, ne ustajte naglo jer vam može pozliti zbog naglog skoka krvnog pritiska.

VIŠE: Kako da spremate stan u trudnoći

20. Saznajte kakvo će vaše telo biti posle porođaja

Mnoge prvorotke nisu svesne na koji način trudnoća i sam čin porođaja utiču na telo žene. Normalno je, naime, izgledati "trudno" još neko vreme nakon što beba dođe na svet. Takođe, imajte na umu da su vam trebali devet meseci i bebina pomoć da toliko promenite svoj izgled, pa ne smete očekivati da preko noći povratite svoj pređašnji izgled.

VIŠE: Žensko telo posle porođaja – lepo ili ne? (FOTO)

21. Vežbajte - slobodno i s uživanjem

Baš kao što trudnoća nije razlog da odustanete od seksa, ona ne sme biti izgovor za neredovno vežbanje ili potpuni prestanak upražnjavanja fizičkih aktivnosti. Joga, plivanje i šetnja neće naškoditi vašoj bebi (izuzev ako vaš ginekolog smatra drugačije), već i vama i njoj može pomoći!

Pogledajte i Pet vežbi za trudničke dane

22. Ne brinite ukoliko je reč o prenesenoj trudnoći

Termin za porođaj je prošao, a još uvek nema ni nagoveštaja kontrakcija i vaša beba mirno uživa u udobnosti vašeg stomačića? Ovo se dešava često i nije razlog za brigu - jedna anketa je pokazala da čak 34 odsto žena doživi da beba odluči da se još malo zadrži u stomaku.

Saznajte i Zašto beba kasni?


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica