Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako urediti sobu za novorođenče

Pre rođenja bebe, osim nabavke nekih najosnovnijih stvarčica, trebalo bi pripremiti ili bar razmišljati o odgovarajućoj sobi, ili prostoru za nju.

  Izvor: Foto: Profimedia

Najbolje je ako detetu možete da obezbedite zasebnu sobu. Ona treba da bude u blizini vaše sobe, kako bi vam bilo lakše kada ustajete noću. Na početku je ipak najbolje i najzgodnije da beba bude u vašoj sobi.

Kako god da odlučite, morate da obratite pažnju na neke osnovne stvari. Najvažnije je da soba, odnosno prostor u kojem beba boravi bude osunčan, i da ima mogućnost dobrog provetravanja, jer je kvalitet vazduha veoma važan. U zimskim mesecima, prostor treba da se greje, ali i da se provetrava.

Nameštaj u bebinoj sobi

Prilikom odabira nameštaja za bebu, bilo bi najbolje da to budu elementi koji mogu da se upotrebljavaju i u starijem uzrastu, jer je to mnogo ekonomičnije za kućni budžet. Ormari, police, komode za garderobu... mogu da posluže i za veće dete. Uostalom, mogu da se upotrebe i već postojeći komadi nameštaja, koji će uz mala doterivanja i prepravke da izgledaju sasvim pristojno.

Krevetac je neophodan za bebu, i to je uglavnom nov komad nameštaja u kući. Međutim, i stari krevetac može komotno da se upotrebi, ako se pripremi na odgovarajući način.

Potrebno je da se dobro očisti, i da se sa njega skine boja ako želite da ga ponovo obojite ili lakirate. Ciklama ili tirkiz su odličan izbor - da beba bude "u trendu" sa modnim dešavanjima. Međutim, najvažnije od svega je da krevetac bude stabilan, i da su mu ivice oble, kako ne bi došlo do povređivanja bebe. Što se tiče same konstrukcije, postoje određene razlike. Neki krevetići, na primer, imaju stranicu koja se pomera, što je dobro u kasnijem periodu, kada dete prohoda i malo preraste krevetac. Izuzetno je važno da dušek bude nov, čvrst, i kvalitetan - na to treba obratiti posebnu pažnju!

Povezane vesti

Osvetljenje bebine sobe

Osvetljenje igra važnu ulogu: bilo bi dobro da bebin kutak ili soba bude najosvetljenija u stanu, ako za to postoje mogućnosti. Vizuelni kontakt sa spoljašnjom sredinom je izuzetno važan za psihološki i socijalni razvoj deteta - zato je poželjno da beba kroz jednu trećinu prozorskog otvora vidi isečak neba. Iz tog razloga, prilikom postavljanja kreveca obratite pažnju na njegov položaj u odnosu na prozor. Da biste zaštitili dete od jakih sunčevih zraka, odnosno bljeska, postavite roletne i gustu zavesu. Ona bi trebalo da dopire samo do kraja prozora. Jer, dužu zavesu bi dete kasnije, kada počne da uči prve korake, moglo da vuče, čak i da pokušava da se penje uz nju.

Povezane vesti

Pored prirodnog osvetljenja u bebinoj sobi, veliku važnost ima i veštačko. Treba voditi računa o njegovom pravilnom izboru, a osim osnovnog, plafonskog osvetljenja, možete da imate i dodatno. Najbolje su lampe sa potenciometrom, za podešavanje jačine osvetljenja, u zavisnosti od trenutne potrebe.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica