Najbolje je ako detetu možete da obezbedite zasebnu sobu. Ona treba da bude u blizini vaše sobe, kako bi vam bilo lakše kada ustajete noću. Na početku je ipak najbolje i najzgodnije da beba bude u vašoj sobi.

Kako god da odlučite, morate da obratite pažnju na neke osnovne stvari. Najvažnije je da soba, odnosno prostor u kojem beba boravi bude osunčan, i da ima mogućnost dobrog provetravanja, jer je kvalitet vazduha veoma važan. U zimskim mesecima, prostor treba da se greje, ali i da se provetrava.

Nameštaj u bebinoj sobi

Prilikom odabira nameštaja za bebu, bilo bi najbolje da to budu elementi koji mogu da se upotrebljavaju i u starijem uzrastu, jer je to mnogo ekonomičnije za kućni budžet. Ormari, police, komode za garderobu... mogu da posluže i za veće dete. Uostalom, mogu da se upotrebe i već postojeći komadi nameštaja, koji će uz mala doterivanja i prepravke da izgledaju sasvim pristojno.

Krevetac je neophodan za bebu, i to je uglavnom nov komad nameštaja u kući. Međutim, i stari krevetac može komotno da se upotrebi, ako se pripremi na odgovarajući način.

Potrebno je da se dobro očisti, i da se sa njega skine boja ako želite da ga ponovo obojite ili lakirate. Ciklama ili tirkiz su odličan izbor - da beba bude "u trendu" sa modnim dešavanjima. Međutim, najvažnije od svega je da krevetac bude stabilan, i da su mu ivice oble, kako ne bi došlo do povređivanja bebe. Što se tiče same konstrukcije, postoje određene razlike. Neki krevetići, na primer, imaju stranicu koja se pomera, što je dobro u kasnijem periodu, kada dete prohoda i malo preraste krevetac. Izuzetno je važno da dušek bude nov, čvrst, i kvalitetan - na to treba obratiti posebnu pažnju!

Osvetljenje bebine sobe

Osvetljenje igra važnu ulogu: bilo bi dobro da bebin kutak ili soba bude najosvetljenija u stanu, ako za to postoje mogućnosti. Vizuelni kontakt sa spoljašnjom sredinom je izuzetno važan za psihološki i socijalni razvoj deteta - zato je poželjno da beba kroz jednu trećinu prozorskog otvora vidi isečak neba. Iz tog razloga, prilikom postavljanja kreveca obratite pažnju na njegov položaj u odnosu na prozor. Da biste zaštitili dete od jakih sunčevih zraka, odnosno bljeska, postavite roletne i gustu zavesu. Ona bi trebalo da dopire samo do kraja prozora. Jer, dužu zavesu bi dete kasnije, kada počne da uči prve korake, moglo da vuče, čak i da pokušava da se penje uz nju.

Pored prirodnog osvetljenja u bebinoj sobi, veliku važnost ima i veštačko. Treba voditi računa o njegovom pravilnom izboru, a osim osnovnog, plafonskog osvetljenja, možete da imate i dodatno. Najbolje su lampe sa potenciometrom, za podešavanje jačine osvetljenja, u zavisnosti od trenutne potrebe.PageBreak

Ukrašavanje bebine sobe

U bebinoj sobi postoji samo jedna zona, a to je zona za spavanje, tj.  krevetac i prateći elementi. Ona je primarna. To je bebin kutak - njeno malo carstvo za uživanje. Zato je taj deo sobe pogodan za ukrašavanje, jer će bebi to biti vrlo interesantno.

Pre rođenja deteta, neophodno je okrečiti sobu, zato što je to zdravo. Zidovi ne moraju da budu beli, već odaberite boju koja će da osveži prostor i dâ mu svojevrstan šarm. Odlični su pastelni tonovi žute, narandžaste, zelene i plave boje. Deo zida uz krevetac možete da ukrasite šarama, koje ćete sami da napravite - najlakši metod je pomoću kartonskih šablona. Na čvrstom kartonu isecite odgovarajuće oblike: srca, krugove, cvetove, zvezde... Možete i jedan oblik da isečete u različitim veličinama. Pomoću šablona, sami dekorišite prostor uz krevetac. Odaberite više boja kojima ćete da dekorišete zid, jer će tako biti veselije. Šare na zidu uz krevetac mogu da se „elegantno“ nastave na plafon iznad kreveca. Beba će radoznalo da gleda u šare, i to će na nju da deluje umirujuće.

Tekst: Marija Kočović, diplomirani inženjer arhitekture