Tokom drugog tromesečja trudnicama se apetit povećava, što dovodi do značajnog povećanja telesne težine. Sanja Boras, specijalista ginekologije i akušerstva objašnjava kako se upravo na tom području javljaju najveći problemi.

"Ženi u trudnoći nije potrebno da jede za dvoje jer se na taj način gomilaju masnoće koje mogu ugroziti samu trudnoću, a kasnije, nakon porođaja, žene mogu postati depresivne zbog viška kilograma, koji je tada znatno teže izgubiti", objašnjava dr Boras i dodaje da svaki višak kilograma može biti štetan - kako za majku tako i za dete.

Višak kilograma negativno utiče i na dete - naime, i ono može biti gojazno. Što se majke tiče, osim fizičkih posledica (poput nakupljanja vode, tromosti, umora i bolova u zglobovima) ovo stanje vuče za sobom čitav niz zdravstvenih komplikacija kao što su gestacijski dijabetes i povišeni krvni pritisak u trudnoći.

Koliko kilograma je preporučljivo dobiti u trudnoći?

Svaka žena će tokom trudnoće dobiti određeni broj kilograma, ali koliko je optimalno preporučeno zavisi od fizičkih predispozicija majke na samom početku trudnoće.

  • Žene optimalnog indeksa telesne mase (20 - 25 BMI) - 10 do 12 kilograma
  • Žene indeksa telesne mase ispod proseka (ispod 20 BMI) - 15 do 17 kilograma
  • Žene natprosečnog indeksa telesne mase (25 - 30 BMI) - 5 do 7 kilograma

Kako kontrolisati zdravo dobijanje kilograma u trudnoći?

  • Jesti zdravu hranu 
  • Rasporediti 5 obroka u jednom danu
  • Ne prelaziti iznos od 2.300 kalorija dnevno
  • Umerena fizička aktivnost

Ipak, borba s kilogramima se nastavlja i nakon porođaja. Stručnjaci ističu da rigorozne dijete negativnu utiču na telo majke jer je za mršavljenje najvažnije strpljenje.

"Period nakon porođaja je vrlo stresan i težak za majku, a telu je potrebno vreme da se vrati u prvobitno stanje. S procesom mršavljenja treba pričekati barem tri meseca nakon porođajaa', ističe dr Boras.