Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi trimestar ključan za razvoj srca mališana

Deca koja su u ranim fazama fetalnog razvoja bila sitna sklonija su srčanim obolenjima kada odrastu u odnosu na druge mališane, pokazala je nedavno sprovedena studija.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Holandski naučnici s Univerzitetskog Medicinskog centra u Roterdamu pratili su trudnoće i razvoj velikog broja mališana-učesnika u istraživanju. Budući da je prvi trimestar period razvoja u kojem se formiraju srce i drugi veći organi, istraživači su posmatrali napredovanje fetusa već u ovoj fazi.

Rezultati do kojih su ovi stručnjaci došli pokazali su da su mališani, koji su u prvom trimestru svog života bili sitniji, imali znatno više masti u predelu abdomena, viši krvni pritisak i nivo holesterola od dece koja su na početku života bila krupna. U istraživanju je učestvovalo 1.200 dece koja su u šestoj godini imala faktore rizika za kardiovaskularne bolesti.

Ipak, ova studija, koja je objavljena 23. januara 2014. na sajtu Bmj.com, samo je utvrdila i dokazala postojanje veze između građe u prvom trimestru trudnoće i kasnijim kardiovaskularnim zdravljem. Uzrok za ovaj fenomen i principe delovanja naučnici tek treba da utvrde istraživanjima koja će uslediti.

"Dalja istraživanja su neophodna kako bismo otkrili zbog čega dužina i težina ploda utiče na njegovo kardiovaskularno zdravlje u detinjstvu i, naročtio, odraslom životu", istakao je profesor pedijatrijske epidemiologije Vinsent Jadu, autor studije.

Njegove kolege s engleskog Univerziteta u Kembridžu Grodon Smit i Ketrin Ejken podržali su potrebu za daljim istraživanjima i naglasili da je, po ovom pitanju, trenutno najvažnije najpre otkriti snagu, prirodu i mehanizme ove neobične veze.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica