Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste spremni za dojenje?

Svaka buduća mama se na neki način informiše o trudnoći i porođaju: preko medija, od majke, prijatelja... Ali, koliko njih se sprema za dojenje? Odgovor je: vrlo malo!

  Izvor: Foto: Thinkstock


Da li se na ovaj - veoma važan zadatak zaboravlja, ili se misli da priroda treba sve da odradi sama? Tek, nakon porođaja, naročito prvog, veliki broj majki zapada u probleme na koje nisu računale.


Interesantno je da manje problema imaju majke iz nižih socijalnih slojeva (čak i vrlo mlade) koje su odrasle u velikim porodicama i od malena imale priliku da posmatraju prizor dojenja bebe.

Za one koje su bile lišene takvog iskustva, problemi sa dojenjem ponekad predstavljaju pravu traumu - koja se obično završava obustavom laktacije i ishranom prvog deteta veštačkim mlekom, a nekad i sve naredne dece. To i te kako zna da im stvori brojne zdravstvene probleme.

Anketa sprovedena među prvorotkama u jednom beogradskom porodilištu, pokazala je sledeće.

Priprema

Na pitanje: "Da li ste se pre porođaja pripremali za dojenje?", retko koja majka je odgovorila potvrdno. Skoro nijedna nije znala kojim tempom nadolazi mleko, a neke su na pitanje: "Imate li mleka", odgovarale: "Ne znam".

StrahNa pitanje: "Da li se bojite da uzmete svoju bebu?", skoro sve majke su odgovorile: "Ne", mada su neke priznale da se plaše da je ne povrede. Prirodno, veći strah su ispoljile majke čije su bebe bile rođene pre vremena.

One nijednom posle porođaja nisu proverile da li im navire mleko. Iako su bile u sobi sa bebama, nisu ih uzimale u ruke - čak ni kada su bebe plakale, čekajući da se pojavi pedijatrijska sestra i nešto preduzme.

Hranljivost

Mnoge majke su bile iznenađene što im umesto belog mleka iz dojki u početku curi "vodica". Neke su smatrale da se to baca, i da bebu treba hraniti industrijskom mlečnom formulom sve dok se u dojkama ne pojavi mleko. Niko im nije rekao da će se nakon porođaja najpre pojaviti kolostrum - prvo mleko, koje nije "vodica", već tečnost puna zaštitnih materija, neverovatno dragocena za bebu u fazi prilagođavanja na vanmaterične uslove života.

Količina i učestalost

Na pitanje: "Koliko često beba treba da sisa?", skoro sve prvorotke su odgovarale "Na dva i po do tri sata". Samo je jedna znala da beba treba da sisa kad god poželi. Međutim, nisu imale predstavu o tome koliko mleka beba posisa po obroku.

Kapacitet bebinog želuca u prvim danima je veoma mali i treba često da se "puni", pa nije neobično da mala beba traži ceo dan da bude na dojci

Iznenadile su se kada im je objašnjeno da je kapacitet bebinog želuca u prvim danima veoma mali, pa stoga treba često da se "puni". Nije neobično da tako mala beba traži ceo dan da bude na dojci. Ona povuče nekoliko puta bradavicu pa zaspi, ali je pri tome ne ispušta. Posle nekoliko minuta povuče opet, i tako "unedogled". Nemojte da vas to iznenadi ili obeshrabri, već se unapred pripremite na taj ritam. Za utehu, ukoliko vam mleko nadolazi i beba lepo sisa, već po dolasku iz bolnice kući počeće da se uspostavlja pravilan ritam podoja. U prvom mesecu, normalno je da ih beba ima osam do dvanaest dnevno, utoliko više što je nezrelija rođena.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica