Mnoge žene se suočavaju sa jutarnjom mučninom na samom početku trudnoće, dok je manji broj budućih mama ima u trećem tromesečju. Nažalost, postoje i one koje su u obe priče. Iako jutarnja mučnina može da vas "napadne" u bilo kom trenutku tokom dana, najviše problema može da izazove ako se osećate loše tokom radnog vremena. Možda ćete da iskusite "samo" osećaj mučnine, ali ne i povraćanje, ali je moguće i da povraćanje bude vaš verni pratilac celog dana. Ili... možda vam "zapadne" kombinacija. U svakom slučaju, dobra ideja je da sve vaše aktivnosti planirate unapred.

Putovanju nikad kraja

Jedna od stvari o kojoj prvenstveno treba da razmišljate, jeste kako da bezbedno odete i vratite se sa posla.

Savet+Ponekadprevožnjepomaževelikačašahladnevode(možeiledena,aliugutljajčićima),kaoivožnjasaspuštenimprozorima,daosetitesvežvazduhnalicu.

Ukoliko osećate mučninu ili vrtoglavicu, bolje je da razmislite o javnom prevozu (iako je sopstveni prevoz neuporedivo komforniji), jer obe tegobe mogu da vas ometaju da bezbedno upravljate vozilom.


Neke trudnice su ustanovile da im je putovanje do posla podnošljivije ako jedu čim ustanu. Ukoliko dođe do najgoreg mogućeg scenarija, potrebno je da imate nekoliko plastičnih kesa (bez rupa!) pri ruci. Stanite vozilom sa strane, na sigurno mesto, dok talas mučnine ili povraćanja ne prođe. Obezbedite sve što vam treba na poslu

Kada kročite u firmu, najbolje je da se najpre osvežite, posebno ako vam je bilo loše tokom puta

Kada kročite u firmu, najbolje je da se najpre osvežite, posebno ako vam je bilo loše tokom puta

(za to su dobre i vlažne maramice, najbolje bez mirisa). Nekad je dovoljno samo da duboko dišete izvesno vreme, a nekad je potrebna i hladna "obloga" na čelu ili vratu - maramica ili peškirić navlažen hladnom vodom.


Ukoliko češće povraćate, obavezno na posao nosite džepnu četkicu za zube. Ako vam pasta za zube izaziva mučninu, probajte dečje zubne paste (ima različitih ukusa, možda će neki da vam odgovara), kao i četkicu sa mekim vlaknima. Druga tehnika osvežavanja daha je korišćenje bombona od peperminta, posebno pastila koje se u ustima brzo rastope.PageBreak

Prilagodite sebi radni prostor

Dok sedite za radnim stolom, isplanirajte najkraću maršrutu do najbližeg toaleta i... naravno, držite čuvene plastične kese u vašoj blizini. Čak i korpa za otpatke može da posluži (jeste krajnje neprijatno, ali nužda zakon menja), a obično ih u takvom okruženju ima dosta. Ako radite u "boksu", pokušajte da na neki način stvorite sebi malo privatnosti. Ukoliko je vaš posao takav da imate prostoriju u

Ukoliko osećate mučninu ili vrtoglavicu, bolje je da razmislite o javnom prevozu, jer obe tegobe mogu da vas ometaju da bezbedno upravljate vozilom

kojoj možete da boravite za vreme pauze (čak i ako je u pitanju soba u kojoj se presvlačite, a imate gde da sednete), iskoristite to. U slučaju da ste dovoljno srećni pa imate sopstvenu kancelariju, možete mirno da zatvorite vrata i opustite se.

Pomoć kolega

Ne ustručavajte se da potražite pomoć kolega. Na primer, ako izađete na svež vazduh - mogu da preuzmu vaš deo posla dok se ne vratite. Jedino je nezgodno ukoliko hoćete da dobre vesti neko vreme držite u tajnosti, to bi moglo da vam oteža situaciju. Zato je dobro ako možete da se oslonite na nekog kome možete da verujete da će da čuva vašu tajnu dok ne budete spremni da je podelite sa drugima. Nadamo se da vam ove informacije neće biti potrebne, da ćete biti jedna od onih trudnica koje nemaju problema sa mučninom i povraćanjem. Ako se ipak suočavate sa takvim tegobama, nadamo se da će vam naši saveti pomoći, i da će sve nelagodnosti brzo da prođu.

Snežana Damnjanović Mitić