Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodič za emocionalno zdravlje u trudnoći

Da li je moguće da žena bude smirena i spokojna tokom trudnoće? Jeste, ako zna kako da upravlja svojim emocionalnim zdravljem.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Skoro sve buduće mame su sklone emocionalnim usponima i padovima. Uostalom, trudnoća je prepuna promena - kako fizičkih, tako i emocionalnih. Upravo fizičke i hormonske promene mogu da budu uzročnici brzih promena osećanja.

Malo suza, više smeha

Šta izaziva "loše" emocije tokom trudnoće? Nije u pitanju samo promena nivoa hormona, kako mnogi ističu. Čak i neke fizičke nelagodnosti u tome igraju određenu ulogu.

Okidači mogu da budu kombinacija navedenih faktora:

Za iskustvo majčinstva, podjednako su važne emocionalna ravnoteža i dobra fizička spremnost, odnosno dobro zdravlje

hormoni (naravno, uvek na prvom mestu), organske promene u telu, stresni tempo života, zdravstvene komplikacije tokom trudnoće, nedostatak podrške okruženja, problematičan odnos sa partnerom, lična ili porodična anamneza depresije.

Baš kao što se menja oblik tela, tako se menjaju i emocije tokom trudnoće. Iznenadna bujica osećanja, naročito ako su suprotstavljena, predstavljaju novo iskustvo za buduću mamu, koje ona često ne može da razume.

Potpuno zbunjena, ponekad mora da se suoči sa izvesnim unutrašnjim sukobima, što ne mora uvek da bude strašno. Međutim, veću opasnost predstavlja ako trudnica odluči da ne govori o tome, ako ostane "otuđena".

Povezane vesti

Zdrave misli za zdravo telo 

Ukoliko vas muče neugodne emocionalne promene, sigurno biste želeli da ih nekako obuzdate. Između ostalog, u tome mogu da vam pomognu neki jednostavni saveti, kojima ćete istovremeno da obogatite svoje emocionalno

Tipični strahovi trudnica: ■ bojazan da će ih "odbaciti" partner zbog promena na telu ■ strah od spontanog pobačaja ■ strah kako da se podnese predstojeći napor ■ strah od toga kako će da protekne porođaj ■ briga kako se nositi sa bolom ■ briga da li će beba bezbedno da se rodi ■ zabrinutost zbog bebinog zdravlja ■ zabrinutost zbog sopstvenog zdravstvenog stanja ■ strah da trudnoća ne utiče na karijeru ■ bojazan zbog dodatnih finansijskih pritisaka ■ sumnje u odluku da se postane roditelj ■ strah zbog životnog doba

zdravlje. Ukoliko ih budete praktikovali, osetićete značajnu razliku.

Budite obavešteni: Svaki trimestar trudnoće donosi promene u telu i vašem emocionalnom stanju. Čitajte knjige, razgovarajte sa drugim mamama koje su se nedavno porodile o pozitivnim iskustvima rađanja.

Briga za sebe: Vi ste odgovorni da na ovaj svet donesete zdrav novi život. Briga za samu sebe je i briga za bebu. Jedite dobro i zdravo, dovoljno se odmarajte, i prepustite se "samougađanju" - brinite o sebi najbolje što možete.

Družite se: Ostanite u kontaktu sa prijateljima. Nastavite da komunicirate na uobičajen način, kao i uvek. To može da bude izvrstan način da održite vaš duh na visokom nivou.

Ako primetite da se negativne emocije sve češće ispoljavaju, i da ih sve teže podnosite, ne ustručavajte se da potražite profesionalnu pomoć. Jer, od vašeg zdravlja zavisi i zdravlje vaše bebe!

Snežana Damnjanović Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica