Rezultati nedavno sprovedene studije pokazuju da čak polovina ispitanih parova oseća da im je odnos oslabio u godini posle rođenja njihovog prvog deteta. Druga polovina je izjavila da je njihov odnos stabilan, ili da se poboljšao. Ispostavilo se da, što je brak duže trajao, deca su u većoj meri bila povezujuća snaga roditeljskog odnosa.

da-li-ce-beba-da-vas-zblizi-ili-udalji
Trudnoća kao dobra priprema

Tokom graviditeta, žene se često osećaju ranjivo, nezaštićeno, zavisno od drugih. Zato im je od izuzetnog značaja da mogu da veruju svom partneru, jer od njega očekuju pomoć - kako bi se uspešno nosile sa mogućim tegobama...

A muškarci? Pojedini vole osećaj da partnerke zavise od njih, dok drugi to smatraju prilično zastrašujućim. Ima pripadnika jačeg pola koji misle da je žensko telo u trudnoći lepo, dok je drugima neprivlačno... U svakom slučaju, partnerstvo mora da bude jako da bi uspešno prošlo kroz sve ove, ali i mnoge druge opcije.  

Biti na rođenju ili ne?

Muškarci koji se osećaju korisno kada nešto aktivno rade, najčešće se osećaju bespomoćno tokom porođaja. Teško im je, uopšte, da razumeju da samo njihovo prisustvo može da donese olakšanje  partnerki.
Što se tiče žena, pojedine žele da dele svaki trenutak sa svojim partnerom. Druge se boje da bi tokom porođaja bile suviše zabrinute zbog suprugove reakcije, pa ne bi mogle adekvatno da se koncentrišu na sopstvene...

Važno je da izbor bude individualan, za svakog partnera pojedinačno. Morate da budete iskreni, da pažljivo saslušate objašnjenja svog partnera.

I, jedan savet za buduće mame: potrudite se da ne delujete uvređeno, ili da se ne osećate "ranjeno" ako se osećanja vašeg partnera u ovom slučaju ne poklapaju sa vašim. Činjenica da je izabrao neki drugi "put", neće sprečiti očevo vezivanje za bebu. Jednostavno, kada se beba rodi, uključivanjem tate u brigu oko nje, bliskost će brzo da bude uspostavljena.  

da-li-ce-beba-da-vas-zblizi-ili-udalji

Nove odgovornosti

Nakon detetovog rođenja, većina mama uzima porodiljsko odsustvo, a neke ne rade puno radno vreme dokle god je beba mala.
Za vreme ženinog odsustvovanja sa posla, partneri mogu da se "zaglave" u tradicionalnom obrascu, u kojem je mama domaćica, a tata hranilac porodice. To može da unese veliku promenu u njihov odnos. Naime, mame se kod kuće suočavaju sa stresom zbog novog "posla" oko bebe, gde im je sve novo i nepoznato, dok se tate vraćaju kući iz svog starog poslovnog sveta. Pored toga, dešava se da očevi - posebno oni koji su već osetili teret kućnih poslova, pokušavaju vešto da ih izbegnu. Eto odmah osećanja ozlojeđenosti, suza i besa...

U takvoj situaciji, izuzetno je važan razgovor u vezi odgovornosti - oko kojih ranije nije moralo da se diskutuje, ali sada oko njih mora da se ponovo pregovara.
Dok oba partnera ne prihvate promene koje donosi rođenje bebe, "gubitak slobode" može da uzrokuje ozbiljan konflikt. Svakako, to ne znači - na primer, da jedan od partnera ne treba malo da izađe iz kuće, ili zajedno, ali znači da taj izlazak mora unapred da se isplanira.

Podelite brigu oko bebe

Partneri se ponekad ne slažu sasvim oko toga koji je najbolji način za negu njihove bebe. Posebno mamama može da bude teško da se "povuku" i "dopuste" suprugu da "rukuje" sa bebom. Međutim, isključivosti ovde nema mesta.
Neka svako brine o deci onako kako najbolje ume! Uostalom, praksa pokazuje da se velika bliskost najpre razvija između dece i očeva koji vode brigu o njima, koji su uključeni u sve što je vezano za njih.

da-li-ce-beba-da-vas-zblizi-ili-udalji

Zajednički račun - zajednički troškovi

Do napetosti je kratak korak... tenziju može da izazove želja jednog partnera da ostane kod kuće sa bebom, dok drugi oseća da to ne može da podnese. Neki muškarci osećaju krivicu što nisu u stanju da izdržavaju dete i ženu koja ne radi. Naravno, lakše je kada oba partnera privređuju.

Ako su partneri uvek imali odvojene račune u banci, onom koji trenutno ne zarađuje - ponekad je teško da traži pare za sopstvene potrebe.
Problem je mnogo manji, ili ga uopšte nema ako je račun zajednički. Ukoliko su partneri uvek odvojeno plaćali različite troškove za domaćinstvo, pokrivanje računa za "oboje" ponekad može da predstavlja svojevrstan "šok" za partnera koji počinje da ih plaća sam. Međutim, sve je to deo zajedničke finansijske obaveze partnera, naročito kada je u pitanju roditeljstvo.

Emocionalna usklađenost

Top saveti da očuvate vašu vezu ● Vežbajte umetnost sporazumevanja putem kompromisa. ● Prihvatite jedno drugo onakve kakvi ste, a ne kakvi biste želeli da neko bude. ● Setite se šta vas je svojevremeno spojilo. ● Uživajte u svim dobrim stvarima koje omogućava život u porodici. ● Pazite jedno drugo kao što negujete vašu bebu. ● Pričajte, pričajte, pričajte... o svemu. U slučaju da imate neke probleme koje ne možete sami da rešite, potražite stručnu pomoć.

Nakon rođenja bebe, žene se često osećaju fizički i emotivno sputano, pa im je zbog toga još teže da prihvate činjenicu da njihov partner može da se oseća zanemareno.

Sa druge strane, muškarci su često u procepu između ljubavi prema svom detetu i osećanja da su "napušteni". Mnogim partnerima je potrebno izvesno vreme da shvate da nikada više ne mogu da se vrate u dane kada su imali samo jedno drugo, kada su samo o sebi vodili računa. Najvažnije od svega je, kada se dete rodi, da roditelji neguju svoj odnos isto tako dobro kao što neguju svoju bebu, da  uzajamno "osluškuju" potrebe partnera i trude se da odgovore na njih.  

da-li-ce-beba-da-vas-zblizi-ili-udalji

Ah, taj seks!      

Pitanje seksa može da bude posebno sporno, ponekad malo teže za rešavanje. Barem polovina žena u postporođajnom periodu dugo ni ne pokušava da ima odnos, a statistike o učestalosti odnosa govore da te brojke drastično opadaju tokom prve godine nakon rođenja deteta. Mnogim parovima je "teško" da pričaju o seksu, ali im je zato "lako" da očekuju od partnera da ih razume kako se osećaju!? Još jedan problem se često javlja. Naime, pojedinim muškarcima teško "pada" ako se njihova partnerka oseća suviše umorno da vodi ljubav. Njima to izgleda kao odbijanje njih samih.

Ukoliko za ženu, nakon fizičkih zahteva koje pred nju postavlja briga o bebi, vođenje ljubavi predstavlja "napor", svog partnera može da "umiri" razmenom nežnosti, uz mnogo poljubaca.


Rešavanje konflikata

Ovo je pravo vreme da poštujete jedno drugo kao prijatelje i partnere, jednako kao ljubavnike. To što ste postali roditelji, jeste uzrok svojevrsnog stresa, tako da ste ponekad prosto "prisiljeni" da se svađate. Ali, onoliko dugo koliko ste u stanju da probleme rešavate uspešno, vaše dete neće morati zbog njih da trpi. Deca ne remete, ne "kidaju" dobar odnos, već to potiče od naglašenih slabosti roditelja.


Parovi koji se trude da pozitivno reše svoje konflikte, uvek će da potraže kompromis - zato što cene svoj partnerski odnos i sreću porodice. A to je mnogo važnije nego pobeđivanje u međusobnim raspravama.          Snežana Damnjanović Mitić