Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnica u novogodišnjoj noći: šta je dozvoljeno, a šta strogo zabranjeno?

Novogodišnji praznici i radost koju donose, tih dana izmene uobičajeni način života. Kako da se u takvoj atmosferi ponašaju trudnice?

 Izvor: Foto: Profimedia

Biti trudnica u novogodišnjoj noći ne mora da znači kako ćete imati samo dodatne brige oko toga šta ćete da obučete, već i koliko i šta smete da pojedete ili popijete, ali i koliko dugo ćete moći da igrate. Zato smo pripremili nekoliko praktičnih saveta za vas, kako biste rešili izvesne nedoumice.

Alkohol je u trudnoći zabranjen

Evo šta o konzumiranju alkohola kaže dr sci med. Vojislav Živanić, ginekolog.

- Trudnica koja pije, deli piće sa svojom bebom, jer isti nivo alkohola koji ona ima u krvi, ima i njena beba. Dokazano je da alkohol oštećuje i psihički i fizički razvoj deteta. Naravno, sve zavisi od količine - veća količina više oštećuje. Zbog toga je preporuka svetskih ginekologa da trudnice ne bi smele da piju alkoholna pića. Nekad se mislilo da je eventualno moguća umerena količina (jedno piće dnevno). Međutim, ustanovljeno je da deca trudnica koje su pile po jedno piće u toku dana, imaju određene psihičke probleme u detinjstvu i periodu adolescencije. Poruka je potpuno jasna: trudnice ne bi uopšte trebalo da piju alkohol.

Istraživanja

Britanci su izdali reviziju preporuka o konzumiranju alkohola tokom trudnoće. Ženama koje planiraju da zatrudne, kao i budućim mamama, savetuje se apstinencija tokom prva tri meseca, zbog povećanog rizika od pobačaja. Preterivanje sa alkoholom tokom trudnoće može da uzrokuje fetalni alkoholni sindrom, sa mentalnom i fizičkom retardacijom deteta. Dakle, najsigurnije je da se alkohol u potpunosti izbegava tokom graviditeta.

Šta možete da pijete, a da ne ugrozite sebe i bebu?

Pored alkohola, treba izbegavati i gazirana pića, jer ona u trudnoći dodatno nadražuju želudac, koji je već nadražen - bilo da je rana trudnoća praćena mučninom ili kasnija, kad materica pritiska želudac pa dolazi do mučnine. Tu je i pitanje zaslađivača. Ima ih raznih, a neki nisu baš pogodni da se konzumiraju u trudnoći, jer mogu da naštete plodu. Najbolji izbor (pored vode) za vas su prirodni sokovi, sveže ceđeni ili kupovni, ali bez veštačkih zaslađivača i mnogo šećera.

Cigareta višestruko ugrožava bebu

- Pušenje takođe nije dobro u trudnoći. Nažalost, procenat trudnica koje puše nije mali - u razvijenom zemljama se kreće oko 15 odsto. Procenjeno je da, kada nijedna od tih žena ne bi pušila, smrtnost beba u trudnoći i neposredno posle porođaja bi se umanjila za 10 odsto. Jer, dim cigarete sadrži nekoliko hiljada raznih hemikalija i jedinjenja, od kojih su najopasniji nikotin, katran i ugljen-monoksid.

 Kako odoleti prazničnoj trpezi?

Slavlja predstavljaju veliko iskušenje kada je u pitanju hrana, čak i za najdisciplinovanije trudnice. Osim viška kilograma, praznično prejedanje često dovodi do gorušice, bolova u stomaku i drugih probavnih problema. Uostalom, praznici su uvek povezani sa trpezom punom "fine" hrane i kolača, punjenjem tanjira više puta i, shodno tome, konzumiranjem većih količina hrane i kaloričnih napitaka. Pitanje je - kako odoleti?

Kako da izgledam elegantno u svečanoj haljini kad imam toliko kilograma viška?

To pitanje postavljaju sebi mnoge žene kada se pripremaju za novogodišnje slavlje  - čak i kada nisu trudne! Zato budite sigurne da niste jedine koje su se to pitale. Ali, za razliku od drugih, vi u ovoj novogodišnjoj noći imate opravdanje za sve kilograme viška. Ostaje vam samo da uživate. Obucite se tako da se u novogodišnjoj toaleti osećate udobno, a efekat svečanog (osim odeće) možete da postignete zanimljivim nakitom, ešarpom, ili nekim drugim detaljem.

Koliko smem da igram?

 U normalnoj trudnoći, pogotovo kad prođe prvi trimestar, ne preporučuje se trčanje, niti nagli pokreti. Neka previše aktivna igra (u diskoteci, na primer) nije baš poželjna čak ni u novogodišnjoj noći! Slušajte svoje telo i «osluškujte» svoju bebu. Kada se zamorite, pronađite mesto za odmor i namestite se što udobnije. Beba će vam svojim pokretima u stomaku jasno staviti do znanja da se uzbudila, ali to ne mora da bude alarmirajući znak. Bebe vole muziku i još u stomaku reaguju na dobar ritam! Ali, pazite da ne preterate.

Sigurni smo da će vam ovaj doček biti nezaboravan, jer vam Nova godina donosi jednu od najvažnijih osoba u vašem životu - vašu bebu.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica