Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na put sa stomakom... zašto da ne?

To što ste u drugom stanju, nikako ne znači da vam je sudbina predodredila da leto provedete zatvoreni u sobi, daleko od letnjih zadovoljstava. Ipak, nećete moći da upražnjavate baš sve aktivnosti kao ranije.

Ronjenje ili planinarenje svakako nisu idealan odmor za vas. Tu su i neka pravila, čak i zabrane - koje ćete morati da ispoštujete pre nego što se udobno zavalite u ležaljku pored bazena ili mora... i uživate pijuckajući osvežavajući koktel (bezalkoholni, naravno).

Kada je bezbedno putovati?

Najbolje je putovati u periodu kada se trudnoća najlakše podnosi. To je, otprilike, drugo tromesečje - jer tada je mogućnost od pobačaja značajno manja, mučnine su ostale za vama, a stomak još uvek nije toliko veliki da predstavlja «smetnju». Dobro bi bilo da, pre nego što pođete na put, uradite sve preglede i testove.

Kada je u pitanju let avionom, imajte na umu da mnoge aviokompanije imaju ograničenja što se tiče prevoza trudnica. Čak se dešava da ženama koje su prešle 32. nedelju trudnoće nije omogućeno da putuju, s obzirom da je u tom periodu povećan rizik od prevremenog porođaja. Kada «napunite» 35. nedelja, striktno vam je zabranjeno da putujete avionom. Zanimljivo je da i na trajektima postoje ograničenja. Zato, pre nego što krenete na letovanje, u agenciji se dobro raspitajte o detaljima putovanja.

Ukoliko ste u toku trudnoće imali nekih komplikacija - kao što su visok krvni pritisak ili trudnički dijabetes, preporučljivo je da za odmor izaberete destinaciju koja je bliža vašoj kući. Čak i ako niste imali nikakvih problema, bilo bi dobro da o planovima za putovanje popričate sa ginekologom.

Dnevna organizacija

Previše toplo vreme može da vam donese dosta neprijatnosti, a pregrejavanje može da bude opasno za vašu bebu. Zato najtopliji deo dana nemojte da provodite na suncu. Pijte puno vode kako ne biste dehidrirali, a ukoliko ste pored mora ili bazena, redovno se rashlađujte. Sve dok preduzimate potrebne mere predostrožnosti, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg biste sebe lišili uživanja na suncu.

Šta sve treba da uradite pre nego što krenete na put?

- Pozovite aviokompaniju kojom putujete i proverite da li vam je dozvoljeno da letite.

- Raspitajte se da li u mestu u koje želite da putujete postoji adekvatna transportna veza i medicinska služba - u slučaju da vam bude potrebna pomoć.

- Izaberite destinaciju gde je dobro snabdevanje čistom vodom.

- Važno je da za vašu turističku destinaciju nije potrebno vakcinisanje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica