Žene koje se hrane na makrobiotičarski način iz svoje kuhinje u periodu posle porođaja najradije biraju kaše i jela od žitarica i žitnih pahuljica (ovsene, ječmene, zobene...), miso supe, i obilje kuvanog povrća - među kojima primat daju tikvicama i bundevi, šargarepi, kelju, prokelju, karfiolu, brokoliju, blitvi, i mladom luku. Alge i semenke su, takođe, često na njihovom jelovniku, kao i tofu (sir od soje) i seitan. Ukoliko vam ovaj način ishrane nije blizak i niste ga praktikovali do sad, možete da isprobate neke jednostavne recepte, kao i savete za brži oporavak posle porođaja.

Iskustva žena koje su i za vreme trudnoće praktikovale makrobiotičku ishranu, govore da nisu imale nikakvih problema ni za vreme tih posebnih devet meseci, niti prilikom porođaja

Ukoliko se pravilno hrani, žena koja se hrani po pravilima makrobiotike može da ima dovoljno kvalitetnog mleka za dojenje bebe i do godinu i po dana, bez obzira na činjenicu da uopšte ne pije kravlje mleko. Zabluda je da žena treba da pije kravlje mleko, i to u velikim količinama, da bi imala vlastito. Ni krave ne piju tuđe mleko, već se hrane isključivo biljnom hranom, pa ga opet „proizvode“ na pretek!

Mahunarke se, pak, zbog teže svarljivosti, postepeno uvode u ishranu, otprilike nakon mesec dana od porođaja. Uvek treba početi sa onim lakšim, poput sočiva, a kasnije se žena, koja je već makrobiotičarka, može polako vraćati standardnoj makrobiotičkoj ishrani, u kojoj je udeo mahunarki u dnevnom jelovniku bar 20-25 odsto.

Korisni saveti za brži oporavak porodilja:

1. Šećer, sokovi i sirovo voće hlade i slabe uterus (matericu), pa ih izbegavajte bar dve-tri nedelje nakon porođaja.

2. Kafa i teško začinjena jela takođe otežavaju oporavak. Ukoliko niste prestali da ih konzumirate u toku trudnoće, učinite to sada, ili bar smanjite njihovu upotrebu.

3. Ukoliko imate slab apetit, napravite kašu od integralnog pirinča, sa komadićem umeboši šljive.

4. Supe su idealno jelo nakon porođaja, pa ih konzumirajte svakodnevno. Naročito je dobra miso supa sa močijem, ili integralnom testeninom.

5. Skoro kao i supe, i jela od duže kuvanog povrća (nišime način), u kombinaciji sa seitanom („pšenično meso“) ubrzaće vaš oporavak. Lako su svarljiva, a istovremeno vrlo hranljiva.

6. Izbegavajte sva hladna ili ledena pića, i zamenite ih čajevima, supama i varivima.

7. Bar mesec dana nakon porođaja uživajte u odmaranju i brinite samo o bebi. Što se više budete odmarali prvih mesec dana, oporavak će teći brže, a vi i beba ćete biti zadovoljniji.

Na sledećoj strani pogledajte nekoliko jednostavnih makrobiotičkih recepata, koji doprinose bržem oporavku porodilje, a istovremeno njeno mleko čine dovoljno kvalitetnim da zadovolji sve detetove potrebe.

PageBreak


Kaša za bolji apetit

Sastojci:

  • šolja integralnog pirinča
  • 5 šolja vode
  • pola do cela umeboši šljiva
  • mlad luk, iseckan

Priprema:

Operite pirinač i stavite ga u ekspres lonac. Dodajte umeboši šljivu, i nalijte vodom. Lonac zatvorite, a kada se pritisak razvije, smanjite vatru i kuvajte 50 minuta na laganoj vatri. Kada se pritisak smanji - otklopite, promešajte kašu, i pospite je mladim lukom.


Slatka palenta

Sastojci:

  • šolja kukuruznog griza
  • 4 šolje pirinčanog ili zobenog mleka
  • trećina šolje pšeničnih klica
  • prženi bademi
  • kašika pirinčanog ili ječmenog slada (malteksa)  

Priprema:

Zagrejte mleko, i u njega umešajte pšenične klice. Kada prokuva, smanjite vatru, i uz mešanje dodajte palentu. Poklopite, i na laganoj vatri kuvajte desetak minuta. Nakon toga, u palentu umešajte malteks i pospite prženim i seckanim bademima.

Palentu možete da jedete i uz toplo pirinčano ili zobeno mleko.


Nišime povrće

Sastojci:

  • šolja očišćene kelerabe, narezane na veće komade
  • šolja šargarepe, narezane na veće komade
  • šolja tikvica ili bundeve, narezane na veće komade
  • voda
  • so 

Priprema:

U posudu za kuvanje ulijte vode samo toliko da pokrije dno, pa naslažite povrće sledećim redom: šargarepa, keleraba, i na vrh tikvice ili bundeva. Od početka kuvajte na laganoj vatri, poklopljeno. Kad provri, uz zidove posude (pored povrća) dodajte malo soli, i kuvajte 20-ak minuta. Na kraju protresite posudu, da se povrće pomeša.
Nišime je način kuvanja krupno narezanog povrća u vlastitom soku.

Tekst: Brankica Mikić