Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problemi prilikom dojenja: Da li imam dovoljno mleka?

Saznajte da li je količina mleka u vašim grudima dovoljna za vašu bebu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko sumnjate u količinu mleka koju vaša beba posisa, dovoljno je da obratite pažnju na broj mokrih i ukakanih pelena u toku 24 sata.

Četiri do šest mokrih pelena za jednokratnu upotrebu, ili šest do osam pamučnih pelena - znak je da beba dobija dovoljno tečnosti. Što se tiče broja stolica u 24 sata, taj broj varira od uzrasta bebe. Tri do četiri pražnjenja je pokazatelj da beba dobija dovoljno mleka. Kod starijih beba, može se desiti da pražnjenja creva budu mnogo ređa, ali to ne ukazuje na manjak mleka.

Ukoliko nema dovoljno mokrih pelena, moraćete da se potrudite da povećate količinu mleka u vašim grudima. To nije tako teško ako se pridržavate osnovnih pravila. Naravno, pošto se količina mleka nije smanjila preko noći, isto tako se neće ni povećati.

Šta možete da uradite da prevaziđete ovaj problem?

Ostavite malo vremena vašem telu da adekvatno odgovori na stimulaciju i poveća količinu mleka. Zapravo, da biste povećali količinu mleka, češće dajte vašoj bebi da sisa. Mnogo je efikasnije češće, a kraće sisanje od dugih podoja sa velikim razmacima između njih.

Posle svakog podoja se potrudite da još bar pet minuta nastavite da stimulišete vaše grudi izmlazanjem. U potpunosti je nevažno da li za vreme tog stimulisanja iz vaše dojke izlazi mleko ili ne. Važna je upornost. Tek posle tri-četiri dana ćete moći da primetite razliku u količini mleka u vašim dojkama. Nemojte da sumnjate u svoje telo, ono to može.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica