KAKO SE RADI BIOPSIJA HORIONSKIH ČUPICA? Otkriva Daunov sindrom i druge genetske probleme, ali nosi rizik od pobačaja

Biopsija horionskih čupica i dalje se radi u prenatalnom testiranju, a ovo je sve što o tome treba da znate.

Shutterstock Trudnica na ultrazvučnom pregledu

Horiocenteza ili biopsija horionskih čupica je jedan od prenatalnih testova kojima se otkrivaju hromozomske abnormalnosti, kao što je Daunov sindrom, ali i niz drugih genetskih poremećaja. Radi se tako što se uzimaju ćelije od malog prstastog izraštaja na posteljici koji se zove horionska resica i šalje ih u laboratoriju na genetske analize.

Ova analiza, kao i amniocenteza, preporučuje se da se uradi između 11. i 12. nedelje trudnoće. Ovo testiranje preporučuje se ženama sa povećanim rizikom za genetske i hromozomske probleme, ali je važno i da se napomene da je delom invazivan i da nosi rizik od pobačaja.

Kako se radi biopsija horionskih čupica?

Pre nego što se pristupi biopsiji, ultrazvukom se potvrdi starost trudnoće i da li je moguće da se uzme dobar uzorak za testiranje. Cilj procedure je da se dobije mali uzorak tkiva iz placente, koji će biti poslat na analizu u laboratoriju. Postupak ne traje duže od pola sata i može malo boleti.

Uzorci za biopsiju mogu da se uzmu na dva načina:

Transabdominalni: U ovoj metodi, koja je slična amniocentezi, pod kontrolom ultrazvuka duga tanka igla se ubacuje kroz trbušni zid u placentu i uzima se sadržaj koji je neophodan za analizu. Najpre će doktor očistiti regiju kože stomaka antiseptikom, a zatim će uvesti dugu, tanku iglu kroz trbušni zid u matericu. Verovatno ćete osetiti ubod kada igla prodre kroz kožu i moguće je da ćete osetiti blagi bol kada igla uđe u matericu.

Transcervikalni: Ovaj postupak podrazumeva ubacivanje, duge, tanke cevi koja se prenosi kroz vaginu do placente kako bi se uzorak uzeo usisavanjem. Nakon čišćenja vagine i cerviksa antiseptikom, doktor će vaginu otvoriti spekulumom i uvesti tanku šuplju cev kroz cerviks (grlić). Kada ovaj kateter dođe do placente, nežnim usisajem će se uzeti mali uzorak tkiva. Moguće je da osetite blage bolove dok se tkivo uzima.

Ako imate Rh negativan krvni faktor, važno je da dobijete injekciju Rh imunoglobulina nakon procedure, jer se bebina krv može pomešati sa vašom tokom postupka.

Shutterstock  Žena na ultrazvučnom pregledu stomaka

Da li ostajem u bolnici posle zahvata?

Nakon što vam urade biopsiju nećete biti zadržani u bolnici, ali ostatak dana morate mirovati. Tako da, na vreme obezbedite povratak kući, izbegavajte dizanje teških stvari, seksualne odnose i letenje avionom sledeća dva ili tri dana.

Neki grčevi i svetlo krvarenje tokom sledećih dana su normalni, ali obavestite svog lekara o tome svakako. Ako imate grčeve ili značajno vaginalno krvarenje ili vam curi plodna voda, nazovite lekara odmah! Oni mogu da budu znaci nadolazećeg pobačaja. Takođe, pozivite odmah ako imate povišenu temperaturu, koja bi mogla da bude znak infekcije.

Kada ću dobiti rezultate?

Ovo testiranje obično traje dve do četiri nedelje. Neke laboratorije imaju mogućnost da preliminarne rezultate daju i već nakon dva dana.

Shutterstock  Trudnica gleda slike ultrazvuka

Šta se dešava ako biopsija pokaže problem?

Ukoliko dobijete loše rezultate, biće vam ponuđeno genetsko savetovalište. Tada ćete dobiti više informacija kako biste doneli ispravnu odluku. Neki parovi se odluče da prekinu trudnoću, a neki ipak žele da je zadrže. Šta god da odlučite, ispravno je i zavisi samo od vas!

(Yumama)