Zašto su masti važne u ishrani trudnica? Evo koje namirnice ne treba da preskačete

Uravnotežena ishrana mora da obezbedi optimalno i neophodno snabdevanje proteinima, ugljenim hidratima, lipidima, mineralima i vitaminima, neophodnim za intrauterini razvoj fetusa.

Shutterstock

Ishrana prilagođena potrebama tokom trudnoće pozitivno utiče na dalji razvoj bebe. Zato stručnjaci tvrde da je važno da buduća majka zna i razume nekoliko jednostavnih pravila koja će obezbediti zdravu ishranu tačno prilagođenu njenim potrebama. Cilj je da izbalansirate unos hrane i hranljivih materija i sve konzumirati u razumnim količinama.

Lipidi su veoma važne hranljive materije koje se sastoje od manjih komponenti zvanih masne kiseline.

Postoje četiri kategorije lipida:

  • jednostavni lipidi: trigliceridi
  • kompleksni lipidi: fosfolipidi, lipoproteini (esencijalne strukturne komponente ćelijskih membrana u telu)
  • derivati lipida: monozasićene ili polinezasićene masne kiseline
  • ostali lipidi: karotenoidi, vitamini E i K

Kakvu ulogu imaju lipidi u telu?

Jedna od osnovnih uloga lipida je da obezbede energiju za telo. Metabolizacijom jednog grama lipida proizvodi se 9 kcal. Pored toga, lipidi igraju suštinsku ulogu u razvoju organa bebe još u maminom stomaku.

Lipidi u ishrani buduće majke su izvor esencijalnih polinezasićenih masnih kiselina (linolna kiselina i alfa linolenska kiselina), prekursori polinezasićenih masnih kiselina (omega-3 i omega-6). Ove masne kiseline imaju višestruke uloge u telu:

  • blagotvorno utiču na kognitivni razvoj, razvoj ponašanja kao i na vizuelnu funkciju.
  • učestvuju u metabolizmu holesterola.
  • ove masne kiseline su deo fosfolipida (strukturnih elemenata ćelijskih membrana u telu).

Oni su prekursori supstanci sa ključnom ulogom u organizmu: steroidnih hormona, prostaglandina, interleukina, tromboksana - sa važnom ulogom u imunološkom odgovoru organizma, u zapaljenskim procesima, kao i u koagulaciji krvi.

Lipidi u ishrani obezbeđuju telu esencijalne elemente koje telo ne može da proizvede, kao što su: vitamin A, vitamin D, vitamin E. Kako? Lipidi u ishrani pomažu u apsorpciji i transportu ovih vitamina.

Vitamin A je neophodan za rast i razvoj fetusa. Vitamin A utiče na proces vida i formiranju kože. Vitamin D ima esencijalnu ulogu u asimilaciji kalcijuma, dakle u zdravom rastu kostiju i zuba.

Izvori lipida u ishrani

Omega-6 i omega-3 kiseline su veoma važne u formiranju mozga. U trudnoći se moraju konzumirati obe vrste kiselina i neophodno ih je obezbediti kroz precizno prilagođenu ishranu.

  • Semenke  sadrže trigliceride.
  • Biljna ulja se gotovo u potpunosti sastoje od triglicerida.
  • Maslinovo ulje i ulje repice sadrže monozasićene masne kiseline.
  • Suncokretovo, kukuruzno i sojino ulje sadrže linolnu kiselinu.
  • Soja i laneno ulje su izvori alfa-linolenske kiseline.
  • Masne ribe (skuša, tunjevina, losos) su takođe važan izvor omega-3 kiselina.

Zasićene masne kiseline se nalaze u masnom mesu, masti, punomasnom mleku, puteru, siru, kajmaku, palminom ulju, kokosovom ulju.

Žumance sadrži holesterol, kao i esencijalne polinezasićene masne kiseline omega-3 i omega-6.

Da bi se obezbedila ravnoteža između različitih masnih kiselina, idealno je menjati izvore masti u ishrani.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Kako izgleda stomak mame koja je rodila trojke  Instagram/candykenny2