Ako jedete najmanje tri različite vrste povrća svakog dana, veća je verovatnoća da ćete imati zdraviju trudnoću!
Istraživači sa Univerziteta u Kvinslendu (Australija) analizirali su ishranu "pre trudnoće" skoro 3.500 Australijskih žena koje su rodile dete između 2003. i 2015. godine.
Pokazalo se da su one koje su pre začeća redovno jele mnogo povrća – šargarepu, karfiol, brokoli, bundevu, kupus, boranija, krompir – imale znatno manji rizik od prevremenog porođaja od onih čija je ishrana sadržala malo povrća.
"Povrće je bogato antioksidansima i antiinflamatornim mikronutrijentima, koji igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od komplikacija u trudnoći", objasnili su autori studije. "Pored toga, pre začeća, žensko telo treba da skladišti supstance kao što su kalcijum i gvožđe, koje su tada potrebne za formiranje placente i razvoj fetalnog tkiva."
Takođe, sitraživači savetuju da trudnice počnu zdravije da se hrane pre samog začeća, jer su do kraja prvog trimestra glavni sistemi fetusa već formirani.
(Yumama)
BONUS VIDEO: