DA LI SMETE DA POSTITE U TRUDNOĆI: Na vodi nikako, a evo kome se ne preporučuje i koje namirnice su obavezne

Post u trudnoću nije preporučljiv iz zdrvstvenih razloga, ukoliko se ipak odlučite pridržavajte se ovih pravila.

Shutterstock

Kada ste u drugom stanju ishrana je od ključne važnosti za zdravlje i razvoj bebe. Ukoliko ste se pre trudnoće pridržavali posta, sigurno imate dilemu da li to možete da uradite i sada. Pošto se u hrišćanskoj religiji pod postom podrazumeva jelovnik na kome nema mesa, jaja, mleka i mlečnih proizvoda (koji su inače izvor proteina) – ovakav način ishrane u suprotnosti je sa preporukama nutricionista koji savetuju trudnicama najmanje tri porcije proteina dnevno.

Kako bi nadoknadili proteine, ukoliko se odlučite da postite, meso zamenite adekvatnim biljnim namirnicama: jedite dosta žitarica, semenja, orašastih plodova, soje, mahunarki. Odličan izvor proteina su i bademi, tofu sir, kinoa, pasulj i leblebija. Neka vam se ishrana tokom posta, bazira na voću i povrću, takođe nemojte da izbacite masnoće iz ishrane u potpunosti, jer su i one neophodan izvor energije tokom trudnoće. Koristite alternativna, biljna ulja i avokado.

Pošto je unos proteina veoma značajan za razvoj ploda, preporučuje se da trudnice koje poste konzumiraju više ribe, orašastih plodova i da obavezno piju sojino mleko. Važno je da imate pet obroka u danu i da pazite da porcije ne budu manje nego obično, ali ni veće – kako vam se ne bi javile smetnje poput nаdutоsti, kiseline, gasova, bolova u stomaku ili problema sa stolicom. 

Shutterstock  trudnica pije vodu

Kada trudnica ne treba da posti:

  • kad oseća mučninu, gorušicu ili ima drugi tip probavnih smetnji
  • ako joj je dijagnostifikovan gestacijski dijabetes
  • ukoliko je anemična
  • ako ima bilo kakav dodatni zdravstveni problem
  • ukoliko je u poslednjem trimestru trudnoće
Shutterstock  Orašasti plodovi

Zašto je opasan post na vodi?

Ono što je najvažnije nikako ne smete da postite na vodi. Pošto telo trudnice troši daleko više energije, u ovom slučaju može vrlo brzo da dođe do pada nivoa šećera u krvi. Tokom posta na vodi, organizam crpi energiju iz masti, tokom čega se oslobađaju toksini koji se prenose po organima i dopiru i do bebe.

Ukoliko postite na vodi nakupljanja se keton (nastaje kada telo umesto glukoze koristi masti kao energiju). Ketoni se razvijaju posle šesnaest sati, prolaze kroz placentu i mogu štetno da utiču na razvoj mozga i nerava kod bebe.

(Yumama)