Gestacijski dijabetes je česta pojava u trudnoći, ali zna biti vrlo naporan kada je ishrana trudnice u pitanju. Žena sa gestacijskim dijabetesom najviše mora da vdi računa o ugljenim hidratima, što je nutrijent koji najviše pogađa krvne sudove.
Zbog toga je trudnicama sa ovim problemima vrlo komplikovano da se organizuju oko obroke kako ne bi unosili previše ugljenih hidrata. Kao i svima, najvažniji obrok je doručak i ukoliko u tom trenutku ne preterate sa unosom ugljenih hidrata, lakše ćete se organizovati za ostale obroke, a svoj nivo šećera držaćete u normali.
Donosimo vam 5 predloga za doručak koji su vrlo ukusni, a vaš organizam će držati pod kontrolom:
Tortilja sa avokadom
Tortilju celog zrna napuniti sa iseckana dva kuvana jaja, 1/3 avokada i salsom.
Domaću salsu možete sami napraviti:
Sipati u šerpu 3-4 kašike luja i kada se zagreje dodati 2 glavice očišćenog i iseckanog crnog luka, propržiti ga malo pa dodati malo soli i sitno iseckana 2 čena belog luka. Dodati 3-4 paradajza kom smo prethodno skinuli koru i isekli na sitnije. Ako koristite svež peršun, stavite ga sa paradajzom, a ako koristite sušeni onda ga dodajte pred kraj kuvanja. So i biber po ukusu, pa krčkati 45-50 minuta. Pred sam kraj dodati malu kašičicu šećera.
Ako želite da salsa bude kremasta, kuvajte je sat i po do dva. Napravljenu salsu možete ostaviti u frižider i čuvati je nekoliko dana.
Omlet
Omlet od dva jaja sa povrćem po vašem izboru. Uz to možete konzumirati i jednu šolju jagoda.
Kaša sa bademovim mlekom
Pola banane pomešati sa dve jagode, pa preliti sa čašom bademovog mleka. U to dodati jednu šoljicu mlevenih oraha i jednu kašiku lanenog semena.
Ovsena kaša
Pola čaše ovsenih pahuljica skuvajte sa vodom, a zatim dodajte dve kašike seckanih oraha i 3/4 čaše borovnice.
Kuvana jaja
Dva tvrdo kuvana jaja u kombinaciji sa 1-2 parčeta tost hleba od celog zrna.
(Yumama)