IDEJE ZA UŽINU NA PLAŽI: Saveti stručnjaka za zdrave obroke u kojima će deca uživati

Ako idete sa decom na plažu, najverovatnije ćete želeti da ponesete nešto za užinu mališanima. Donosimo vam savete stručnjaka koji će vam biti od koristi!

Shutterstock

Za decu nema ništa slađe od užine pod suncobranom na plaži. Naravno, uvek je opcija da detetu kupite krofnu, palačinku ili nešto slično, ali ako vaše dete to ne jede ili prosto ne želite da to jede baš svakog dana, donosimo vam predloge stručnjaka šta možete da ponesete kao idealnu užinu na plaži.

Sveže voće, povrće i voda

"Izlaganje suncu uz potrebnu zaštitnu, uz izbegavanje najtoplijeg dela dana, dobro je za raspoloženje i zdravlje odraslih i dece", kaže nutricionistkinja Anđela Spadafranka. "Međutim, ne smemo da zaboravimo da je važno da se tokom vrelih dana hidriramo i unosimo važne vitamine i minerale – zbog toga je važno da deci često nudite vodu i da im obezbedite sveže sezonsko voće i povrće. Na primer, šarfarepa, paprika i čeri padajz su sjajni da ih imate pri ruci", prenosi njene reči nostrofiglio.it.

Njen savet je da na plažu ponesete iseckano sveže voće i povrće, a opcija može da bude i da u termosu ponesete isceđene sokove od voća i povrća, te da njima date prednost u odnosu na kupovne sokove koji su najčešće puni šećera.

Supa za malu decu

"Kada su u pitanju deca koja tek počinju da jedu čvrstu hranu, idealno je da ponesete termos sa pripremljenom supom od kuće, kako bi ostala topla do obroka", kaže stručnjak za porodična putovanja Đulija Marčezan. "Kada su u pitanju deca starijia od dve godine, oni mogu da jedu isto što i odrasli, čak i na plaži".

Obrok salata za celu porodicu

Ako, recimo, želite da ponesete ručak na plažu, Marčezanova savetuje da napravite neku obrok salatu za celu porodicu. "Osnova neka bude pirinač ili ječam, spelta, ovas, a kada je reč o prelivu, najbolje je da izaberete neki od dodataka poput mocarele, tunjevine, tvrdo kuvanih jaja, čeri paradajza, maslina, seckane šunke, patlidžana, tikvica, paprike".

Brza obrok salata od paste

Ako se odlučite da testenina bude osnova obrok salate, savet Marčezanove je da dodate samo paradajz, masline i mocarelu ili neki drugi sir po ukusu.

Sendvič

Ako odlučite da za užinu ili neki obrok ponesete sendviče, savet je da birate integralni hleb zbog veće količine vlakana i vitamina B, a da mu dodate zelenu salatu, paradajz, ćureće grudi, šunku ili pileća prsa.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Mama daje deci večeru u tri popodne  TikTok/ aims.lc

(Yumama/N. Z.)