NE SEĆAM SE KAD SAM PRESPAVALA NOĆ: Koliko dugo roditelji posle rođenja bebe nemaju miran san

Svi roditelji jako dobro poznaju problem neprospavanih noći odmah po dolasku novorođenčeta kući. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da beba ometa san mame i tate, dugo nakon završetka perioda hranjenja i pelena.

Shutterstock

Studija o kvalitetu sna, objavljena u časopisu Sleep, uključila je skoro 5.000 roditelja koji su imali dete između 2008. i 2015. godine. Učesnici su praćeni više od šest godina, kako prenosi Ofeminin.

Nije iznenađujuće da su zadovoljstvo i trajanje sna bili najgori u prva tri meseca nakon rođenja bebe. Za to vreme, majke su gubile u proseku sat vremena noću od svog uobičajenog spavanja, a očevi 15 minuta. Majke koje doje gube 14 minuta više od onih koje hrane bebe na flašicu. Ali čak i šest godina nakon porođaja, majke su spavale 20 minuta manje nego pre bebe – dok su očevi i dalje bili lišeni 15 minuta sna tokom noći.

Istraživači su otkrili da je povećana odgovornost roditeljstva dovela do neprospavanih noći, dugo nakon što je prošlo vreme za hranjenje i menjanje pelena. Utvrđeno je da su muškarci i žene pre rađanja dece spavali u proseku preko sedam sati.

Vodeći istraživač dr Sakari Lemola, sa Odseka za psihologiju Univerziteta u Vorviku, rekao je: „Iako je rađanje dece glavni izvor radosti za većinu roditelja, moguće je da povećani zahtevi i odgovornosti roditeljske uloge dovode do smanjenja kvalitetnog sna i skraćuju spavanje do šest godina nakon rođenja prvog deteta.

Studija je takođe otkrila da je za majke prvo rođenje "najznačajniji životni događaj" odraslog doba.

Dr Lemola je dodala: „Žene doživljavaju više poremećaja spavanja od muškaraca nakon rođenja deteta, što ukazuje da je veća verovatnoća da će majke biti glavne u nezi deteta, u odnosu na očeve.“

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik Eskimki za uspavljivanje beba   TikTok/willow.allen