VAŠA ĆERKA VIŠE NIJE JEDINICA: Evo šta možete očekivati od svoje devojčice kada dobije mlađu sestru ili brata

Pogledajte kakve promene možete očekivati od ćerke kada dobije mlađu sestru ili brata.

Shutterstock Sestre

Psiholozi tvrde da bezobzira koliko braća i sestre postanu bliski, novi član porodice ipak je šok za starije dete, a to ćete primetiti u njegovom ponašanju. Jedan par psihologa proučavao je odnose i 'efekat najstarije ćerke', a prema njima, izgleda da većina starijih sestara izrasta u odgovorne, poslušne, brižne i hitre osobe.

Za prvorođeno dete se sve menja kada u porodicu stigne drugo dete. Pre toga vaša devojčica je bila centar sveta, svi su je nosili i udovoljavali, i samo o njoj brinuli. U novoj situaciji, starije dete ponovo mora pronaći svoje mesto u porodici.

Koje su razlike u ponašanju starijeg deteta?

Mnoge devojčice se prilagode. Shvataju kako treba da deluju i na koji način treba da se ponašaju da bi i dalje bile voljene i cenjene. Postaju 'dobre devojčice'. Žele da pomognu svojim roditeljima, razvijaju instinkt za primećivanje stvari oko sebe, a zatim se potrude da nešto korisno urade.

Preuzimaju odgovornost, prvo za sebe: 'Ne brini se mama, mogu sama da se obučem', a zatim: 'Ne brini mama, ja ću paziti na njih'. Preuzimaju odgovornost, marljivost i poslušnost postaje njihova druga narav.

Shutterstock  Deca se igraju

Postaju praktične

Zbog brige o drugima, starije devojčice postaju praktični pojedinci. One možda nisu pokretači zabave, ali izrastaju u pažljivije žene koje ozbiljno shvataju sebe, ljude i život. Postaju jake žene!

Dan kada jedinica postane najstarija ćerka je trenutak koji ju je stavlja na drugačiji put na kom će postati odgovorna i promišljena žena na koju svi računaju.

(Yumama)