Dok je činjenica da auto-sedište doprinosi bezbednosti dece u automobilu, roditelji će se složiti i da je prljavo sedište prava noćna mora.

Mnogi mališani, u zavisnosti od toga koliko se često voze u auto-sedištu, u njemu i jedu, pa se tu mogu naći mrvice od keksa, fleke od sladoleda, soka... Naravno, nešto od toga možete da očistite vlažnom krpom ili maramicom, ali dođe trenutak kada je sedište previše prljavo i potrebno mu je temeljno čišćenje.

Čišćenje auto-sedišta

U većini slučajeva, navlaka auto-sedišta može da se skine i da se opere u mašini za veš. Međutim, pre nego što je ubacite u mašinu, najbolje je da proverite uputstvo proizvođača o tome na kojoj temperaturi navlaka može da se pere.

Ukoliko je nešto prosuto, obično se prvo isprljaju pojasevi, zato i sa njih skinite navlake koje mogu da se skinu i takođe ih operite u mašini. Nakon pranja ostavite sve da se dobro osuši.

U međuvremenu, prebrišite vlažnom krpom delove sedišta od plastike i metala, a zatim mokrim sunđerom sa malo deterdženta očistite uporniju prljavštinu, piše dadhero.pl.

Obratite pažnju na to da li ima delova auto-sedišta koji su napravljeni od stiropora – u tom slučaju, obrišite ih samo suvom krpom.

Sledi korak koji je mnogima najteži – vraćanje navlake. Verovatno ćete se oko toga malo pomučiti dok sve dođe na svoje mesto, ali strpljivo i uspećete. Takođe, ne zaboravite da vratite i navlake koje idu na pojaseve, a zatim sve temeljno proverite.

Ukoliko imate sedište na kojem navlaka ne može da se skine i pere u mašini, preostaje vam samo da vlažnim sunđerom uklonite prljavštinu sa njega.

BONUS VIDEO:

Trik za auto-sedište TikTok/twinklparents

(Yumama/N. Z.)