Zbog ubrzanog tempa života i brojnih obaveza, roditelji često nemaju da posvete deci vremena koliko bi želeli. Zbog toga mnogi od njih imaju osećaj krivice koji pokušavaju da nadomeste na razne načine.

Međutim, neke mame, među kojima je i Sara Martinez tvrde da 9 minuta u toku dana imaju najveći uticaj na dete, a evo o čemu je reč.

"Upravo sam pročitala teoriju da devet minuta u toku dana ima najveći uticaj na detetov dan. Ne mogu da prestanem da mislim o tome", rekla je Martinezova na TikToku.

Kada su roditelji najpotrebniji deci TikTok/iamsaramartinez

Ona je objasnila da je slučajno naletela na teoriju o devet minuta o kojoj je govorio neuronaučnik Jak Panksep. Prema njegovoj teoriji, deci su roditelji najpotrebniji u tri ture po tri minuta dnevno, odnosno tih devet minuta ima veoma veliki uticaj na blagostanje deteta.

U svom viralnom videu, Martinezova je objasnila da je, prema Pankepovoj teoriji detetu najvažnije da ima tri minuta sa mamom (ili tatom) kada ustane, tri minuta kada dođe iz škole ili vrtića i isto toliko pre nego što legne u krevet.

"Uvek me muči osećaj krivice i preispitujem se da li sam dovoljno prisutna u životu svog deteta. Ne znam da li je ovo tačno ili ne, ali znam da je to što posvećujem određeno vreme da budem sa svojim detetom (bez telefona itd.) donelo pozitivne efekte", priznala je mama Sara.

Mnogi roditelji su saglasni i oduševljeni ovom teorijom.

"Da! Živim po ovom pravilu. Nisam savršena, ali mogu da pokušam da budem u tih devet minuta", napisala je jedna mama.

"Kao zaposlenoj mami, trebalo mi je ovo da čujem. Osećam toliko krivice što nisam više sa svojom decom", priznala je druga.

"Isto. Osećaj krivice me polako ubija. Svaki minut koji provedem na telefonu, ne mogu a da ne pomislim da je to još jedan minut koji mi je TikTok ukrao od moje devojčice", komentar je jednog tate.

BONUS VIDEO:

Džesika Bil o savršenim roditeljima TikTok/jessbiel

(Yumama/N. Z.)