Koliko god da se volite i poštujete, sasvim je izvesno da ćete u braku imati uspona i padova. Normalno je da se parovi ponekad i posvađaju, ali je važno da u tim trenucima, ali u svakodnevici umeju da komuniciraju na odgovarajuć način.

Stručnjaci za veze Meri Elen Gogin i dr Džeri Daberstajn otkrivaju koje veštine u komunikaciji mogu da pomognu da vam brak ostane čvrst i stabilan.

Budite iskreni u vezi sa svojim željama

Ako se osećate kao da vam je brak odjednom zapeo u mestu, razlog može da bude loša komunikacija, zato je važno da bude iskreni u vezi sa svojim potrebama i željama. Ne možete da očekujete da partner zna šta mislite, a jasno izražavanje onoga što vam je potrebno će sprečiti da se među vama javi ogorčenost.

Izgradite sigurnost u odnosu

Kada izgradite odnos u kojem se osećate sigurno, onda nemate problem da bilo šta kažete. Odsustvo komunikacije je često znak straha, zato je najvažnije da nikada ne okrećete reči svog partnera protiv njega, piše yourtango.com.

Ponašajte se tako da se partner oseća sigurno u vašem prisustvu, pazite na njegova osećanja i primetićete promenu.

Prihvatite različitosti

Često se zbijaju šale o tome koliko su muškarci i žene različiti. Međutim, stručnjaci za veze ističu da bi iz tih razlika zapravo trebalo nešto da naučimo. Kada je reč o komunikaciji, muškarci i žene nemaju samo različite stilove, već i drugačije potrebe. Recimo, ženama je potrebno da osete empatiju, muškarci žude za osećajem poštovanja, i to se odslikava i u njihovim načinima komunikacije.

Takođe, ženama je često sasvim prirodno da održavaju kontakt očima dok razgovaraju sa nekim, muškarcima je, recimo, prijatnije da pričaju dok nešto rade. U tom smislu, njima možda nije prijatno da sedite jedno naspram drugog dok razgovarate, pa je savet stručnjaka da pokušate da sedite jedno pored drugog.

Najvažnije od svega je, kažu oni, da se trudite da pokažete razumevanje jedno prema drugom.

Slušajte s namerom

Potrudite se da zaista slušate šta vam partner govori, i imajte na umu da na taj način dolazite do informacija koje će vam pomoći da upoznate i još jače zavolite osobu sa kojom živite. Te informacije nećete čuti ako zapravo ne slušate šta vam govori, već samo čekate da završi kako biste mu odgovorili.

Slušajte tiho, pokažite saosećanje i ne osuđujte, savetuju stručnjaci. Dajte partneru vremena da objasni svoje emocije i dođe do poente.

Postavljajte pitanja koja zahtevaju odgovor

Umesto da pitate partnera: "Da li si dobro?", pitajte ga kako se osećao u određenom trenutku, tako da ga ovim pitanjem podstaknete da vam odgovori više nego jednom rečju. Tako ćete ga bolje upoznati i pokazati da vas zanima šta ima da kaže.

Pazite na tajming

Kada želite da razgovarate o nekoj važnoj temi, važno je da taj razgovor ne pokrenete u nekom lošem trenutku – na primer, kada ste oboje umorni.

Ne pokušavajte da čitate misli

Vrlo je verovatno da ćete tako pogrešiti i izložiti svoj odnos bespotrebnim problemima i nesuglasicama. Dakle, pitajte partnera kako se oseća, šta mu je potrebno i slično, ne pretpostavljajte.

Budite partner kakvog i sami želite

Uopšteno je dobro da se prema ljudima ponašate onako kako želite da se oni ponašaju prema vama, ali je to možda posebno važno u braku. Stručnjac za veze kažu da, da biste naučili partnera kako da komunicira sa vama, zapravo prvo morate da se sami tome naučite. Zato, počnite od sebe i videćete koliko će se i ponašanje partnera promeniti kada je u pitanju komunikacija.

BONUS VIDEO:

OVO SU TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH PUCAJU BRAKOVI U SRBIJI: Mladi su narcisoidni, ne žele da se potčine ni partneru, NI DETETU Kurir TV

(Yumama/N. Z.)