"Ne želi da mi pričuva dete"; "Hranila je ćerku pogrešnom hranom"; "Kupila je detetu baš loš poklon..." - Samo su neke primedbe koje mame imaju da kažu, ali i bake imaju puno toga da kažu mamama...

Čak i najljubaznije i najdemokratičnije bake ponekad stisnu usne i izraze nezadovoljstvo u podizanju njihovih unuka. Šta im se tačno ne sviđa?

Baka Olga, 55 godina, unuka 3 godine - "Moj sin i snaha su veoma aktivni. Pre rođenja deteta uopšte nisu sedeli kod kuće: vikendom su uvek bili na novom putovanju. Mislila sam da će se rođenjem ćerke nešto promeniti, ali ne. Godinu dana kasnije odvukli su je u drugu zemlju, pa čak i zimi, u februaru. Nije iznenađujuće što je dete nakon toga stalno bilo bolesno. Ili kašalj, ili curenje iz nosa, ili uznemireni stomak. U leto Turska, pa Grčka. Možda sam staromodna, ali mislim da ovo nije u redu. Ona je još beba, ne razlikuje bazen u hotelu ili bazenčić u dorištu. I kod kuće postoji neka vrsta aktivnosti - ili tobogani, pa parkovi, ili neka vrsta edukativnih klubova. I vode je na putovanje dok kašlje i curi joj nos. Ne slušaju me i tretiraju me na svoj način, ne daju joj antibiotike. Ne razumem to, piše portal detstrana.ru.

Elena, 64 godine, unuci 5 i 7 godina - "Momci su dobri, ali samo strašno razmaženi! Sve im je dozvoljeno: prekidati starije, da budu nepristojni, svađaju se, idu u krevet posle ponoći, jedu palačinke za doručak, ručak i večeru - vidite, ne žele ništa drugo. Njihova majka to naziva demokratskim obrazovanjem i razvojem slobode pojedinca. A ja nevaspitanjem. Znam o čemu pričam – radila sam u vrtiću više od trideset godina kao vaspitačica i znam u šta takva deca odrastaju. A majka trčkara sa njima, pita šta će da jedu, koju majicu da kupe, u koji klub da ih vode. Ako ne žele, neka odustanu. Ovo je glupost: stariji treba da odlučuju!"

Svetlana, 66 godina, unuka 3 godine, unuk 9 godina - "Mlade majke su sada veoma lenje, pokušavajući da im olakšaju život. Pre svega, ove pelene! Moja unuka je odrasla devojčica, ali ih i dalje nosi u šetnji. Gde je ovo dobro? Do druge godine mama je hranila kašom i pire krompirom iz tegli. Sve se kupuje, sve se kupuje u prodavnici. Previše je lenja da pravi domaće, previše lenja da kuva supu. Najstariji voli suši, picu, nuggets, kobasice i druge gluposti. Za doručak, umesto žitarica, neke zvezdice sa mlekom, koje se mogu čuvati godinu dana bez frižidera! Za mene ovo nije normalno. Tada će deca imati gastritis ili čir na želucu - zapamtiće moje reči. I, naravno, puno crtanih filmova i kompjutera - bukvalno svaki dan."

Olga, 53 godine, unuk 5 godina - "Moj muž i ja imamo jednu veliku zamerku, čak i ne žalbu, već ogorčenost – ne dozvoljavaju nam da komuniciramo sa Markom. Ne otvoreno, naravno, ali uvek postoje neki izgovori. Ili je vreme loše, ili nema ko da te vodi, ili dete nije raspoloženo. Takođe su skoro po dogovoru. Ne može pre spavanja, razbudiće se, a posle spavanja je neraspoložen. Ili prijatelji, ili aktivnosti. Generalno, viđam svog unuka jednom mesečno. Naravno, gubi naviku, teško je uspostaviti kontakt. Zato ne želi da ide u posetu i ne komunicira uvek kada mi dođemo. Mislim da jednostavno nismo ugodili mojoj snaji iz nekog razloga. Zaista želim da razgovaram otvoreno i da razumem, ali ona se smeje i kaže da izmišljam. Ne znam šta da radim."

BONUS VIDEO: 

U 80. godini ima kožu bez bora, bez filera i botoksa TikTok/yurileeeee

(Yumama/T.A.S.)