Često se osećate naduto

Postoje desetine razloga zašto se želudac nadima, a većinu vremena je to potpuno normalno. Međutim, ako smatrate da se to dešava skoro sve vreme ili nakon većine obroka, možda ćete hteti da istražite uzroke sa svojim lekarom. Većina pacijenata koristi termin "gastritis" za bilo koji simptom povezan sa stomakom, kaže gastroenterolog dr Batija. Iako gastritis može uzrokovati nadimanje, mogu postojati i drugi uzroci te pojave.

Puno podrigujete

Osobe sa gastritisom imaju tendenciju da razviju prekomerni rast bakterije Helikobakter pilori u crevima. H. pilori infekcija jedan je od glavnih uzroka gastritisa (uz prekomerno korišćenje lekova protiv bolova koji se izdaju bez recepta, i može izazvati rak ako se ne leči, kaže dr Batija.

Kada želudac proizvodi kiselinu da razbije čestice hrane, on takođe izlučuje sluz kako bi zaštitio sluznicu želuca od oštećenja. Bakterije mogu ometati tu mukoznu barijeru, a to može dovesti do gastritisa. "Ako se radi o bakterijskoj infekciji želuca, H. pilori može da promeni aktivnost enzima unutrašnje (stomačne) obloge i daje simptome čestog podrigivanja", kaže dr Batija. 

Nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.