Iako je nekada zahtevno držati se samo jednog stila u uređenju enterijera vašeg prostora, možete se uvek voditi kombinovanjem detalja i elemenata onih pravaca koji su vam najdostupniji, dopadaju vam se ili ih je najlakše prilagođavati, pogotovu u dečijoj sobi. Kako mališan raste, tako ćete menjati nameštaj, dekoraciju, igračke ali to je i prilika da se opredelite za neki drugi stil. Neki od najpopularnijih stilova za uređenje dečijih soba su sledećei:

1. Skandi stil : Svetla soba sa neutralnom ili pastelnom pozadinom, sa obiljem prirodnih drvenih površina i čistih oblika koji izazivaju mekoću i smirenost za mirno i srećno detinjstvo.

Možete postići ovakav izgled sa detaljima i materijalima kao što su:

  • bajcani nameštaj
  • prirodni drveni materijali
  • pastelne boje
  • jasne jednostavne linije nameštaja
  • pastelne boje zidova bez velikih kontrasta
  • tople, podne prostirke
  • korpe, kutije od ratana

 2. Maštovite dečije sobe: Soba sa puno detalja, šarenih tekstura i detalja, u kome će dete da uživa u razigranoj atmosferi, kao iz prodavnice igračaka. Dodajte i svoje stare igračke, dečije crteže, šarene kutije za odlaganje sitnica, knjiga. Možete da uramite slike omiljenih dečijih likova iz crtanih filmova. U ovom razigranom stilu, lako se zanese u gomilanju sitnica, vodite računa da soba treba da ostane praktična, da ima mesta za igru, učenje, da može da se lako održava. Uključite mališana ako je dovoljno veliki kako bi i sam odabrao ono što ga raduje u svojoj sobi.

3. Rustični stil: Soba sa puno prirodnih materijala ali i komada starog nameštaja koji možete da prefarbate, osvežite veselim bojama i prilagodite upotrebi u dečijoj sobi. Restauracija starog nameštaja je odličan način ne samo da uštedite nego i da vrlo kvalitetne komade od punog drveta prenamenite, imate unikatan nameštaj koji ćete prilagoti potrebama deteta, pogotovu kako raste. Ovaj stil dopušta da uklapate i širok spektar raznih detlja svih ostalih stilova.

 4. Neoklasični stil: Soba sa puno klasičnih elemenata kao što su jednostavne linije nameštaja, kvalitetni mebl materijali, puni vuneni tepisi ali ukombinovani sa elegantnim detaljima pogotovu kada se radi o sobama za devojčice, prepune mekih materijala, pastelnih boja, jastučića, resa, tila, šljokica. Iako deluje zahtevno, zapravo ovakav stil dečije sobe možete uvek dobiti uz detalje poput baldahina, zavesa, jastučića, zanimljivih igračaka na policama. Kada su u pitanju sobe za dečake, često se za temu uzimaju retro teme poput gusarskog broda, starinske mape sveta na tapetama i sl.

5. Boho stil: Soba sa puno boja, šara i tekstura. Ovaj stil je savršen za stvaranje osećaja razigranosti i kreativnosti, sa pačvork detaljima, cvetićima na posteljini, jastučićima, mnogo uspomena sa putovanja poput kamenčića, školjki, suvog cveća. Uklopite tapete sa motivima na prekrivačima, koristite dekoracije od jute, lampice za taj čarobni osećaj kao iz bajke.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko