Mnogo je mitova i zabluda o menstruaciji i menstrualnom ciklusu u koje žene i dalje veruju, najčešće zato što su im tako pričale mame i bake. Evo prilike da saznate šta je istina, a šta mit.

1. Vežbanje tokom menstruacije nije zdravo

Mnoge žene vole da odrade neki laganiji trening tokom menstruacije jer kažu da im to ublažava simptome. Međutim, često se može čuti i mišljenje da to nije zdravo, ali to je samo mit. Fizička aktivnost zaista blagotvorno deluje na menstrualne bolove, a popravlja i raspoloženje zbog hormona koji se luče tokom vežbanja.

2. Ne treba se kupati tokom menstruacije

Mnogim ženama majke i bake savetuju da se ne kupaju dok imaju menstruaciju jer to nije zdravo. U pitanju je još jedna zabluda – ne samo da kupanje nije zabranjeno tokom "onih dana", već je i poželjno dodatno obratiti pažnju na higijenu, kako bi se izbegle infekcije.

3. Menstruacija se usklađuje sa prijateljicama

Mnoge žene tvrde da im se menstruacija poklapa sa menstruacijom bliske drugarice, u to veruje čak 95 odsto ispitanica. Ova teorija o usklađivanju menstruacija potiče od ideje da se usled fizičkog kontakta sa drugom ženskom osobom, ciklusi sinhronizuju pod uticajem feromona. Međutim, istraživanja pokazuju da je u pitanju samo slučajnost, te se ističe da ne postoje dokazi koji bi potkrepili ovo verovanje.

4. Ne može se zatrudneti tokom menstruacije

Žene u nedelji tokom menstruacije jesu najmanje plodne, ali to ne znači da ne postoji šansa da baš tada zatrudne.
Naime, žene su na vrhuncu plodnosti između 12. i 16. dana pre početka sledeće menstruacije jer jajnici tada proizvode i oslobađaju jajašce. Ako je vaš ciklus kratak – recimo, 21 dan, na primer, to može da ubrza vreme ovulacije.

5. Tampon može da se izgubi u va*ini

Va*ina se završava kod cerviksa i tampon ne može da prođe dalje od njega, tako da tampon ne može baš da se izgubi. Ipak, ako ne možete da se setite da li ste izvadili tampon ili ne, pokušajte da legnete i rukom ga dohvatite – ali pre toga temeljno operite ruke.

Imajte na umu da je va*ina duboka sedam do deset centimetara, tako da ćete sigurno uspeti da napipate tampon ako je unutra.

BONUS VIDEO:

ginekolog o dnevnim ulošcima Tiktok/anniedeliversmd

(Yumama/N. Z.)